Hlavní obsah

Olomoucká radnice chce prodat dva historické domy v centru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucká radnice chce prodat další dva historické domy v centru města, ze kterých se příští rok odstěhují úředníci do nové budovy v Hynaisově ulici. Zájemcům město nabídlo dům U Zlatého jelena a objekt, který s ním sousedí. Radní prodej schválili v úterý a předpokládají, že město díky této realitní transakci získá do rozpočtu nejméně 120 miliónů korun. Obě nemovitosti jsou zapsány na seznamu kulturních památek.

Foto: Profimedia.cz

Radnice v Olomouci na Horním náměstí

Článek

"Přestože se jedná o samostatné domy, tak jsme se je vzhledem k možnosti jejich budoucího využití rozhodli prodávat jako celek," řekl ve středu novinářům primátorův náměstek Martin Major (ODS). Cenu domu U Zlatého jelena znalci odhadli na 66 miliónů korun a sousední nemovitosti na 54 miliónů korun, takže zájemci budou muset za dvojici domů nabídnout aspoň 120 miliónů korun.

Třípatrový rohový dům U Zlatého jelena na olomouckém Dolním náměstí vznikl v období renesance spojením dvou starších gotických staveb. Tento historický dům má podle radnice i nadále sloužit jako nebytový objekt, přičemž v úvahu připadá jeho využití například pro obchod, služby či kulturu. V sousedním domě, který je také na prodej, je 11 bytů. Nejméně polovina jeho plochy by i nadále měla sloužit k bydlení. Radnice ale připustila přestavbu domu na penzion či hotel.

Cenové nabídky na tyto dva historické domy v centru Olomouce mohou investoři podávat do 25. října. O prodeji dvojice budov poté rozhodne městské zastupitelstvo.

Prodej Hodolanského divadla

Radní v úterý schválili také záměr prodat budovu bývalého Hodolanského divadla na okraji Olomouce, která nyní slouží jako sklad kulis, nábytku a kostýmů. Minimální kupní cena této nemovitosti byla stanovena na 20 miliónů korun. Městská rada schválila i prodej zhruba 30 000 metrů čtverečních pozemků v městské části Řepčín, za které by radnice podle odhadu Majora mohla inkasovat více než 50 milionů korun. "Jsou to pozemky, které jsou určeny převážně k bydlení a částečně ke komerčnímu využití," podotkl Major.

Olomoucká radnice už v minulosti prodala například cenný Ditrichštejnský či Salmův palác. Součástí balíčku prodávaných nemovitostí byla také budova na nároží Švédské ulice a Horního náměstí. Opozice tyto kroky v minulosti kritizovala a názor na prodej domů v centru Olomouce nezměnila. "Myslím si, že tyto domy jsou dosti cenné a využívané, neměly by se prodávat. I když nejsou peníze, tyto objekty by měly zůstat v majetku města, protože jsou v dobrém stavu a nepotřebují žádné velké investice," míní opoziční zastupitel Svatopluk Ščudlík (ČSSD).

Zástupci radnice argumentují tím, že peníze z prodeje domů využijí na další potřebné projekty, které by mohla spolufinancovat EU. Mezi hlavní investice patří například výstavba nové tramvajové tratě, oprava výstaviště Flora a rekonstrukce Dolního náměstí. Radní zároveň poukazují i na zkušenosti, kdy noví majitelé prodané objekty záhy na své náklady rekonstruují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám