Hlavní obsah

Nadace Mládkových žádá o Werichovu vilu

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nadace Jana a Medy Mládkových chce získat do pronájmu Werichovu vilu na Kampě. Svůj záměr představila minulý týden na veřejném slyšení v Sovových mlýnech. Rozhodovat o něm bude zastupitelstvo Prahy 1 tento čtvrtek.

Článek

"Zřídit tu chceme kulturněspolečenské centrum. Konaly by se zde debatní večeře, projekce, koncerty nebo třeba představení," přiblížila záměr nadace Meda Mládková. K tomu by využila hlavně dva sály v přízemí.

Sklep má sloužit jako sklad a mobiliář a v nejvyšším patře by vznikla studovna s archívem a byt pro badatele nebo hosty. Byt, který by využívala paní Mládková, má zůstat v prvním patře vily. "Dům vždycky sloužil k bydlení, a to jsme chtěli zachovat," uvedl starosta první městské části Petr Hejma (ODS) důvod, proč by měla paní Mládková ve Werichově vile i bydlet.

To byla totiž nejvášnivěji diskutovaná otázka celého slyšení. Při něm se mezi obdivnými a děkovnými proslovy sneslo na adresu mecenášky umění Mládkové také několik nespokojených výtek. Obyvatelé Kampy kritizovali například automobily, které rychle projíždějí parkem.

Léta chce nemovitost pronajmout

Ani Meda Mládková však v některých momentech neskrývala roztrpčení. "Už deset let městu nabízím, že si vilu pronajmu. Považuji za ponižující, že o ni mám žádat již potřetí," řekla Mládková. "Město mi ji mělo dávno nabídnout," dodala.

Z druhého kola v březnu vypsaného výběrového řízení odstoupila jako jediný zájemce proto, že město chtělo dům pronajmout jen na 20 let.

Novou nabídku dostala radnice Prahy 1 od nadace Mládkových 30. července. "Doba pronájmu je v ní stanovena na 90 let a nájemné korunu za den. Je v ní uvedena také částka 23,8 miliónu korun, kterou nadace investuje do opravy budovy. Půjde o předplacený nájem," řekl mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb.

"V srpnu byla doplněna o návrh darovat první městské části 511 kusů uměleckých děl ze soukromé sbírky paní Mládkové. Ta rovněž navrhla, aby Werichovu vilu jako reprezentativní objekt využívala i radnice," dodal Koráb. Rozhodování zastupitelstva tento týden podle něj přesto nebude jen formalitou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám