Hlavní obsah

Křižovatka na pražském Žižkově by měla být bezpečnější

Právo, Lucie Fialová

Nepřehledná křižovatka Prokopova – Rokycanova na Žižkově snad přestane být nebezpečnou hrozbou pro chodce a už nebude mít na svědomí další lidskou oběť. Dopravní odborníci zpracovali dvě možnosti, jak by rušné křížení, do kterého ústí auta dokonce z pěti směrů, mohlo vypadat.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Do křižovatky Prokopova – Rokycanova vjíždějí auta hned z pěti směrů.

Článek

První výrazně mění geometrické pojetí křižovatky, a to do tvaru písmene T, a zachovává světelnou signalizaci. Druhá, ke které se spíš kloní radnice Prahy 3, nabízí kruhový objezd bez semaforů.

„Jdeme na režim neřízené křižovatky, což je průlomové pojetí. Z pohledu odborníků jsou totiž nejbezpečnější světelně řízené křižovatky,“ konstatoval místostarosta třetí části Pavel Sladkovský (ODS). Jenže světla kolikrát evokují řidiče přidat, chtějí-li na poslední chvíli stihnout zelenou. Že by provoz už neřídila světla, vítá sdružení Pražské matky (PM), které léta bojuje za větší bezpečnost na silnicích. Statistiky ukazují, že ne vždy je situace díky semaforům v tom kterém místě lepší, upozornila předsedkyně sdružení Jarmila Johnová.

Zkrácení přechodů

Sladkovský doplnil, že návrh počítá i s maximálním zkrácením přechodů a nabízí změnu dopravního režimu, který by měl z Lupáčovy ulice odklonit tranzitní dopravu směrem na Ohradu.

Nyní bude následovat krok B. Na řadu přijde projekt proveditelnosti, který řekne, zda jsou avizované změny skutečně možné. Zásah by mohly zkomplikovat třeba kolektory vedoucí pod náměstím.

„Jde o razantní zákrok, ale křižovatka si to zaslouží. Uděláme maximum třeba i za cenu přeložek,“ ujistil Sladkovský.

Změny trvají zoufale dlouho

„Křižovatka je velice nebezpečná. Prokopova ulice vede ve svahu, auta tudy jezdí velmi rychle,“ konstatovala Johnová. Před třemi lety na místě dokonce zahynula osmiletá školačka. PM návrh připadá velmi dobrý. „Ale nelíbí se nám, že to trvá zoufale dlouho,“ posteskla si.

Studie proveditelnosti by měla být na začátku roku. Bude následovat představení veřejnosti a soutěž na zhotovitele. Praha 3 by ráda, kdyby práce za několik miliónů korun skončily v roce 2013.

Úpravy si místo zaslouží také podle ředitele nedaleké ZŠ Lupáčova Milana Hausnera.

„Pokud se provedou podle návrhu, může se zvýšit bezpečnost,“ řekl Právu.

Nebezpečných míst, jež žádají razantní přeměnu, je podle Johnové obrovská spousta, za všechny jmenovala třeba odbočku z nábřeží kpt. Jaroše do ulice Dukelských hrdinů.

Nebezpečných míst, jež žádají razantní přeměnu, je podle Johnové obrovská spousta, za všechny jmenovala třeba odbočku z nábřeží kpt. Jaroše do ulice Dukelských hrdinů. Praha 3 chce i příští rok pokračovat v úpravách přechodů, aby se staly bezpečnějšími.

Problémy řeší např. na Vinohradské třídě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám