Hlavní obsah

Finanční poradna: Změna distribuční sazby u energií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří lidé při koupi bytu chtějí zároveň změnit distribuční sazbu. Například z D02d na D45d. Co ale tyto zkratky vůbec znamenají a komu se vyplatí sazby měnit?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Při změně distribuční sazby se nejprve rozlišuje, zda zájemce požaduje změnu sazby stejné kategorie, zda chce změnit jednotarifní sazbu na dvoutarifní (tzn. denní a noční proud) či obráceně.

Odběratel si může zvolit jakoukoli z distribučních sazeb, pokud splňuje podmínky pro její přiznání. Existují i sazby, u kterých žádné podmínky splňovat nemusí.

V čem se liší D01d a D02d?

Nejjednodušším případem je změna sazby v rámci stejné jednotarifní kategorie z D01d na D02d a naopak. Pro přiznání těchto sazeb není potřeba splňovat žádné konkrétní podmínky, stačí kontaktovat dodavatele a o změnu požádat. Tyto sazby jsou vhodné pro odběratele, kteří využívají elektřinu na provoz běžných elektrospotřebičů, svícení a vaření. Pro obě platí, že za spotřebovanou kilowatthodinu energie se platí celý den i celou noc stejnou cenu. V čem se tedy liší?

V nižší sazbě lze ušetřit na paušálních měsíčních poplatcích, zatímco ve vyšší sazbě je obvykle levnější každá odebraná kilowatthodina elektřiny. D01d je proto výhodná při nízké spotřebě jednotlivců případně párů bydlících v malých bytech s malou spotřebou, naproti tomu D02d je vhodná pro běžnou vícečlennou rodinu.

Hranice, do jaké roční spotřeby je sazba D01d výhodnější než sazba D02d, se liší podle jednotlivých distribučních území a pohybuje se kolem 800 až 1000 kWh.

Pro koho je určena sazba D61d

Dvoutarifní sazba D61d je výhodná především pro chataře a chalupáře. Ti mají možnost od pátku 12.00 hodin do neděle 22.00 hodin využívat levnější elektřinu v rámci tzv. nízkého tarifu. Relativní cenová výhodnost elektřiny odebrané v době platnosti nízkého tarifu je vyvážena vysokou cenou elektřiny odebrané v době platnosti vysokého tarifu.

Je třeba si proto ujasnit, zda odběr elektřiny bude opravdu soustředěn do doby platnosti nízkého tarifu, a to nejen v průběhu roku, ale třeba i o prázdninách. Změnit sjednanou sazbu totiž odběratel může nejvýše jednou za 12 měsíců, pokud se s distributorem nedohodne jinak.

Jak postupovat u ostatních sazeb

V ostatních případech je nutné při změně distribuční sazby splňovat určité podmínky, jako je instalace konkrétního typu spotřebiče, minimální podíl příkonu instalovaných spotřebičů na příkonu proudové hodnoty hlavního jističe nebo zajištění technického blokování spotřebičů spojených s danou sazbou v době platnosti vysokého tarifu.

Jaké konkrétní spotřebiče je nutné nainstalovat:

  • pro přiznání dvoutarifní sazby D25d je to elektrický bojler pro ohřev vody
  • u sazby D26d akumulační topení a elektřinou ohřívaná voda s minimálním podílem příkonu 55 %
  • u sazby D35d hybridní elektrický spotřebič pro vytápění objektu - akumulační kamna a přímotop s minimálním podílem příkonu 50 %
  • u sazby D45d přímotop s minimálním podílem příkonu 40 %, u sazby D55d tepelné čerpadlo uvedené do provozu do 31. 3. 2005 s výkonem odpovídajícím tepelným ztrátám domu a u příbuzné sazby D56d tepelné čerpadlo uvedené do provozu od 1. 4. 2005, jehož tepelný výkon kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu.

Pokud se člověk rozhodne změnit distribuční sazbu, měl by se obrátit na svého dodavatele elektřiny. Ten za něj následně požadavek oznámí provozovateli distribuční soustavy. Je-li změna sazby spojena s úpravami v odběrném místě, tyto záležitosti projednává provozovatel distribuční soustavy přímo se zákazníkem (jedná se o záležitosti související s připojením).

Na vaše dotazy odpovídá Libor Coufal z portálu www.sfinance.cz.

Dobrý den, prosím o radu. Bydlím s manželem a dětmi ve dvougeneračním bytu v panelovém domě. Máme zde trvalé bydliště. Byt je v osobním vlastnictví manželových rodičů. Na rekonstrukci námi užívané poloviny jsme si vzali ze stavebního spoření úvěr na bytové potřeby. Ze spořitelny nám přišlo potvrzení o výši úroků. Chci se zeptat, zda si můžeme uplatnit snížení základu daně.
Ano, uplatnit snížení základu daně můžete. Pokud se jedná o opravy a rekonstrukce, není podmínkou být vlastníkem nemovitosti, ale mít trvalé bydlení v ní po celou dobu odečtu. Výjimkou jsou změny stavby, které po dobu stavebních prací svým charakterem trvalé bydlení neumožňují. Odečet může uplatnit i nájemník, který po dohodě s majitelem rekonstruuje byt.
Dobrý den, je možné ze stavebního spoření financovat stavbu oplocení kolem našeho rodinného domu?
Oplocení přímo ze stavebního spoření financovat lze. Pokud je myšlen úvěr ze stavebního spoření, tak i zde existuje možnost financování ze stavebního spoření, a to v případě, pokud se jedná o oplocení pozemku – např. stavebního, případně zahrady přiléhající k domu.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Co znamená zkratka RPSN

RPSN neboli Roční Procentní Sazba Nákladů je důležitý ukazatel pro každého, kdo si chce požádat o půjčku nebo úvěr. Pro mnoho lidí je totiž stále důležitější...

Výběr článků

Načítám