Hlavní obsah

Finanční poradna: Získat hypotéku na pozemek může být potíž

Kdo do budoucna plánuje výstavbu domu a zamýšlí nyní koupit na hypotéku pozemek, měl by se mít na pozoru. Získat hypotéku na takový záměr může být obtížnější. Proč? Banky totiž posuzují hypotéky čistě na pozemek přísným metrem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Získat hypotéku i úvěr ze stavebního spoření na stavební pozemek je samozřejmě možné. Finanční ústavy standardně poskytují půjčku do 70% - 85% hodnoty zástavy. Závisí to na konkrétních bankách. Ve velké většině bank bude ale součástí úvěrových podmínek následná stavba rodinného domu na kupovaném pozemku. Zpravidla ji banky vyžadují do dvou let.

„Je pravda, že existují některé banky, které ještě stále zafinancují koupi samostatného pozemku bez nutnosti dokládat následnou výstavbu, potom se může jednat o přísnější podmínky (půjčí například jen do 50 % LTV, omezí maximální plochu pozemku),“ upozorňuje na realitu podmínek trhu Marta Žížková, hypoteční specialistka Broker Consulting.

Omezení při hypotéce na stavbu

Stavební spoření lze též použít na koupi pozemku, může to být zajímavé u nižší kupní ceny, kdy nebude třeba u úvěru ze stavebního spoření řešit zástavu. Pokud se pořídí pozemek na hypotéku a jako zástava bude právě pozemek (nikoliv jiná nemovitost), pak následná výstavba nepůjde financovat hypotékou od jiné banky. Bude se muset vzít úvěr zase u té stejné, kde je zástava pozemku.

A jaké potřebujete doklady pro banku při koupi pozemku? Jedná se zejména o Výpis z katastru nemovitostí (List vlastnictví), Snímek z katastrální mapy, Územní rozhodnutí nebo územní plán (doklad o tom, že se pozemek nachází v území určeném pro výstavbu bydlení), Stavební povolení na sítě či přípojky (pokud je záměrem financovat pořízení sítí), původní nabývací titul, případně pokud existují omezení vlastnického práva, tak smlouva o zřízení věcného břemene.

Na co si dát pozor při koupi pozemku se dočtete v budoucích dílech naší poradny.

Na vaše dotazy odpovídá hypoteční specialista Milan Vokoun ze společnosti Broker Consulting.

Narazil jsem na váš článek o stavebním spoření. Sám řeším problém, zdali si ho ponechat, či zrušit. Hypotéku neplánuji, což je asi největší změna oproti ůmyslu, s jakým bylo stavební spoření zakládáno. Je mi 29 let. Jde mi momentálně jen o jakési spoření. Mnoho lidí mi říká, že stavební spoření je stále výnosnější, než běžné spořicí účty. Co je na tom pravdy?
Stavební spoření má po celou dobu spoření garantovaný úrok (2 - 2,5 % podle stavební spořitelny) a k tomu státní podporu. Pokud budete posílat pravidelně měsíčně 1700 Kč, roční průměrné zhodnocení může být kolem 4 % p. a. Ale ke svým penězům se bez sankce dostanete až po šesti letech (dříve se sankcí cca 1 % z uspořené částky a bez státní podpory). Naproti tomu spořící účet má v současné době úrok 1,75 % a banka ho může měnit. Ke svým penězům se však dostanete prakticky ihned.
Pokud jste si již stavební spoření založil a zaplatil vstupní poplatek, doporučuji stavební spoření ponechat jako součást vašeho portfolia. Jen je třeba zvážit, jakou část vašich rodinných financí budete potřebovat mít k dispozici okamžitě. U této části peněz uvažujte o spořicím účtu. Dále si stanovte, jakou část budete potřebovat ve střednědobém horizontu, tzn. například ve stavebním spoření, kde budou peníze k dispozici po šesti letech a jakou část budete potřebovat v delším časovém horizontu. Pro tyto úspory zvažte jiný typ spoření. Například Fondy životního cyklu či investice. O těchto finančních produktech je ale vhodné se poradit s nezávislými odborníky, kteří vám doporučí vhodnou formu investice pro vaši konkrétní situaci.
Máme byt v osobním vlastnictví a zdědili jsme rodinný domek. Ten bychom rádi opravili a nastěhovali se, ale nemáme peníze v hotovosti na opravy, které budou činit cca 600 000 Kč. Na stavebním spoření máme našetřeno pouze cca 30 000 Kč. Poraďte prosím, jestli si máme vzít raději hypoteční úvěr z banky s tím, že bychom po nastěhování prodali byt a okamžitě hypotéku splatili, nebo raději úvěr ze stavebního spoření a také bychom po prodeji bytu tento splatili.
Máte v zásadě dvě možnosti financování rekonstrukce. Hypoteční úvěr se zástavou rekonstruované nemovitosti, nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření dle typu se zástavou rekonstruované nemovitosti či ručitelem. Pokud budete provádět větší rekonstrukci a budete muset mít ohlášku či povolení stavebního úřadu, můžete u hypotéky čerpat bez dokládání faktur. Naproti tomu u stavebního spoření je budete muset dokládat. U hypotéky na rozdíl od stavebního spoření nemůžete jednorázově splatit částečnou či celou částku kdykoliv bez sankce, lze to pouze v období fixace.
Doporučuji proto zvážit rozsah rekonstrukce a dle toho vybrat financování s dokládáním faktur či bez. Po prodeji bytu se potom úvěr doplatí ihned (zjistěte si u stavební spořitelny, co to bude obnášet ve fázi překlenovacího úvěru) nebo při nejbližší fixaci u hypotéky (lze nastavit dle termínu dokončení rekonstrukce a prodeje bytu na 1, 2, 3 a 5 let).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám