Hlavní obsah

Finanční poradna: Vlastnictví vodovodních přípojek se může výrazně prodražit

Desítky tisíc korun možná budou muset zaplatit majitelé domů za opravy svých vodovodních a kanalizačních přípojek. To vše kvůli novele zákona o vodovodech a kanalizacích. Tu na konci března projednala v prvním čtení Poslanecká sněmovna.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Po zvýšení cen vodného a stočného v uplynulých letech se na vlastníky nemovitostí chystá další zdražení. Podle připravované novely zákona o vodovodech a kanalizacích, kterou 20. března projednali poslanci, by náklady na případnou opravu a údržbu vodovodních a kanalizačních přípojek měli začít hradit právě vlastníci těchto přípojek. A to i pod veřejným prostranstvím, což znamená i pod chodníky nebo silnicemi. Doposud se přitom o tuto údržbu staral provozovatel veřejné sítě.

Jedná se o desetitisíce korun

Co přesně tato novela pro majitele domů znamená? Všechny náklady související s údržbou a opravami přípojek, a umístěné pod veřejným prostranstvím, by měl do budoucna platit majitel nemovitosti.

Podle odborníků navíc tato změna přenášející z vodárenských a kanalizačních společností odpovědnost za správu části přípojek pod veřejným prostranstvím na jednotlivé vlastníky, znamená, že v některých případech se tyto částky na opravu mohou vyšplhat řádově až na několik desítek tisíc korun. Těmto názorům dala za pravdu také zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Pro majitele nemovitostí je novela nevýhodná

Proti této připravované novele zákona o vodovodech a kanalizacích se nejhlasitěji postavila právě zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová, kterou ale brzy na jejím místě nahradí známý poslanec za ČSSD Stanislav Křeček.

Podle Seitlové je novela pro vlastníky nemovitostí výrazně nevýhodná. Ti totiž podle navrženého znění nemůžou ovlivnit efektivnost a hospodárnost nákladů vynaložených provozovatelem vodovodu na provedené práce, přičemž neměli ani možnost ovlivnit současný stav a situaci díla, za které by měli nyní nést odpovědnost.

Novela zatím schválena není

Tento návrh zákona sice prošel prvním čtením ve Sněmovně, nyní jej ale čeká kolečko projednávání v jednotlivých výborech. Příští týden se jím bude zabývat sněmovní zemědělský výbor.

V navržené novele jsou ale i další body, které majitele nemovitostí nepotěší. Umožňuje například vyžadovat zkoušky vodotěsnosti přípojek, protože podle dostupných údajů činí ztráty ve vodovodních potrubích zhruba 18,5 procenta. Tyto zkoušky by rovněž hradil vlastník přípojky.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu www.sfinance.cz.

Dobrý den, zaregistroval jsem mnoho článků o zlevňování plynu. Jakým způsobem dosáhnu úspory i já? Co pro to musím udělat?
Způsobů, jak dosáhnout úspory, je několik. Například Vás o změně nabídnuté ceny informuje Váš dodavatel a s účinností změny dochází k odběru levnějšího plynu.
Dále můžete využít služeb srovnávačů jednotlivých dodavatelů a vybrat nejvýhodnější variantu a zahájit převod k novému dodavateli. Běžný převod trvá tři měsíce, ale je důležité přihlédnout k aktuální smlouvě s Vaším dodavatelem - v případě smlouvy podepsané na dobu určitou můžete odejít až po uplynutí této doby.
Dobrý den, můžu k zástavě k hypotečnímu úvěru využít nemovitost, na které již zástavní právo existuje?
Banky obvykle nepřistupují na takovou variantu. Platí to pouze v případě krátkodobého souběhu obou zástavních práv, jak tomu bývá například u refinancování stávajícího úvěru novou bankou.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám