Hlavní obsah

Finanční poradna: Předsevzetí, která vám zachrání peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezadržitelně se blíží konec roku. Pro mnohé čas bilancování, pro většinu prostor pro stanovení nových předsevzetí. Budete hubnout? Více cvičit? Snížíte objem vypitého alkoholu? Co takhle udělat něco, co vám naopak přinese něco navíc? Dejte si předsevzetí, které vám ušetří peníze.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Předsevzetí, která vám ušetří peníze, je celá řada, tady je pět z nich:

1. Nevezmu si žádný špatný dluh. Půjčky nepomáhají, ale vysávají. Jejich využívání je pohodlné, ale jde o příliš drahý luxus. Finanční experti však upozorňují na to, že dobré dluhy (na bydlení, splátkový prodej bez navýšení na věci, které potřebujete) jsou většinou pro rozpočet vítané a zdravé.

2. Budu nakupovat levně. Možná jste to zažili, rychlá nákupní rozhodnutí, nevyužívání levných internetových obchodů, nevyužití slevových karet. Dalších asi 10 % prostředků pro vás.

3. Nenechám peníze zbytečně prodělávat na běžném účtu. Kdo žije z měsíce na měsíc, neprodělá mnoho. Tisíce rodin však v Česku přicházejí o stovky i tisíce korun ročně, protože nechávají ležet desetitisíce a statisíce ladem na běžných účtech, kde vládne nízké zhodnocení. Jestli peníze přesunout na spořicí účet nebo do otevřených podílových fondů se nedá obecně říct. Odpověď by měl dát komplexní finanční plán.

4. Najdu rezervy ve finančních smlouvách. Všechny smlouvy, které jste dříve uzavřeli a posíláte na ně peníze, se můžou nacházet ve třech stavech. Buď plní přesně svou funkci a není potřeba je měnit. Je ale možné, že jsou zbytečně drahé nebo nevýkonné (obzvláště jsou-li již staršího data uzavření či neplní svou funkci - například pojistné částky jsou ve stavu podpojištění). Nechte si v lednu provést jejich audit a od února šetřete peníze.

5. Budu nakupovat se seznamem. Stává se vám, že v lednici stále něco chybí nebo naopak přebývá? Musíte chodit nakupovat neefektivně vícekrát týdně? A ještě k tomu vám vaše ratolesti plní nákupní košík po okraj zbytečnostmi? Podle zkušeností finančních konzultantů Broker Consulting se používáním nákupního seznamu sníží výdaje o více než 10 %.

Na vaše dotazy odpovídá Vít Pavelčák ze společnosti Broker Consulting.

Zajímalo by mne, jaké existují možnosti investování pro běžného člověka, s běžnými příjmy. Již nějakou dobu pátrám po možnosti výhodně „pár korun“ investovat. Jedná se o cca 50 000 až 100 000 Kč a nic vhodného nemohu najít. Ve zpravodajství bylo řečeno, že ministr financí chce vydat dluhopisy s možností min. vkladu 1000 Kč, kde by při dluhopisech za 10 000 Kč bylo roční zhodnocení 300 Kč. Při propočtu mi vychází, že to také nepředstavuje žádné terno. Jaké je vaše doporučení k dobré investici?
Je chvályhodné, že se zajímáte o možnosti investování a vůbec zhodnocení svých úspor. Pro člověka s běžnými příjmy existuje několik možností investování. Určující je pro vás délka investice, její výše, a zda se jedná o pravidelnou, či jednorázovou záležitost.Jednou z možností, kam vložit 50 000 Kč až 100 000 Kč je otevřený podílový fond (volba strategie záleží na délce investice a vašem investičním profilu). Bez zkušeností je lepší si nechat popsat rizika i pravděpodobné výnosy od finančního konzultanta. S částkou 100 000 Kč už pomalu má smysl operovat na burze, či nakoupit nějaké investiční certifikáty. Nejlepší způsob, jak se zajistit do budoucna, je naučit se investovat pravidelně. Každý měsíc odložit částku, která bude přesně v takové výši, aby se vaše práce v pozdějším věku mohla stát pouze koníčkem, nikoliv nutností. Jak vysoká má tato částka být a kolik je třeba mít naspořeno, vám ukáže profesionálně zpracovaný osobní finanční plán. Ten nezapomene ani na uložení likvidní rezervy na spořicím účtu.
Dcera si koupila byt v činžovním domě a ze svého platu splácí úvěr na tuto nemovitost. V bytě je ovšem nezbytné provedení rekonstrukčních prací a nákup zařizovacích předmětů (kuchyně, soc. zařízení a předsíň) ve finančním objemu cca 180 000 - 200 000 Kč. Ráda bych si na výše uvedené práce a zařízení vzala úvěr já osobně, abych dceři vypomohla. Nejraději bych získala nějaký vhodný finanční produkt od Komerční banky, kde mám účet. Nebráním se samozřejmě i jiné finančně výhodné možnosti od jiné instituce. Je mi 51 let, pracuji ve státní správě a můj čistý měsíční příjem je 22 000 Kč.
Pro financování úprav bytu je nejvhodnější použít účelový úvěr. Mezi ně se řadí stavební spoření a účelové spotřebitelské úvěry. Obojí se vyznačuje nižším úrokem než úvěry neúčelové. Pro rekonstrukci kuchyně či sociálního zařízení lze použít stavební spoření. Je ale třeba se domluvit, co je stavební spořitelna ochotna proplatit a co už ne. Mám na mysli třeba kuchyňské spotřebiče a ostatní vybavení kuchyně.Některé stavební spořitelny proplácí dokonce i vestavěné skříně. Doporučuji tedy využít v maximální možné míře tento způsob financování, a pokud to nebude stačit, dofinancovat zbývající vybavení úvěrem spotřebitelským. Při tomto řešení by neměla být požadována zástava, pouze doložení faktur za opravy. Váš věk ani váš příjem by neměl být překážkou. Využít vaši banku se zdá být dobrým krokem. Přesto bych vám doporučoval nechat si sestavit přehled celého trhu od finančního specialisty. Vyplatí se to.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám