Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak je to s výhodami stavebního spoření

V poslední době se středobodem finančních úvah Čechů stalo penzijní připojištění a zároveň chystaná důchodová reforma. Stavební spoření bylo odsunuto na okraj zájmu. A to je škoda.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

I když má stavební spoření své zlaté časy za sebou, stále patří k těm výhodnějším spořícím produktům. V Česku je evidováno kolem 4,33 miliónu smluv. Částka uložená ve stavebních spořitelnách je obrovská – 422 miliard korun.

Státní podpora sice postupně klesla, přesto může být pro někoho stále výhodná. Maximální výše státního příspěvku je stanovená na dva tisíce korun ročně. Ta vychází z jednotných pravidel pro všechny smlouvy. V nich je podpora stanovena na deset procent z nově naspořené částky za rok, maximálně z částky dvaceti tisíc korun, což znamená, že příspěvek státu může maximálně činit zmíněné dva tisíce korun za rok.

Založit si stavební spoření i tak se ale stále vyplatí. Není pravdou, že by stavební spoření již patřilo minulosti, a to i přes pokles státní podpory. Jen za letošní rok bylo uzavřeno přibližně tři sta tisíc nových smluv.

Pro nové zájemce o stavební spoření jsou rovněž připraveny zajímavé nabídky, jak zvýšit výhodnost spoření. Je proto důležité si podmínky důkladně prostudovat. Může se jednat jak o jednorázové prémie, které spořitelny vloží při uzavření smlouvy na účet nového klienta, nebo věcné dárky. Smlouvy jsou nyní uzavírány na dobu 6 let.

Pokud člověk chce za letošní rok získat státní podporu dva tisíce korun a dosud potřebné peníze na účet neposlal, má posledních pár dnů. Platba musí být připsána na účet spořitelny do 31.12. Všechny pozdější platby již spadají do roku 2013 a klient na státní příspěvek nedosáhne.

Na vaše dotazy odpovídá Lucie Vydrová z portálu www.sfinance.cz.

Pro dceru jsem v roce 2008 založila stavební spoření, ale bohužel nyní nemám finance a jak spoření dále platit. Je možné stavební spoření ukončit a naspořené finance lépe zhodnotit?
Stavební spoření nedoporučujeme ukončit před koncem vázací doby, která je u těchto smluv 6 let, jelikož byste přišla o dosud připsané státní dotace. Navíc u každé smlouvy bylo sjednáno zhodnocení, které bylo přibližně kolem dvou procent, což je nyní více, než by vám mohla nabídnout většina bank na spořicích účtech.
Smlouva vám poběží, i když přestanete platit, a stále se bude zúročovat. Můžete začít platit znovu, až se vaše finanční situace zlepší. A jestliže spoříte dceři na budoucí bydlení, rozhodně smlouvu nerušte.
Musím platit pravidelně každý měsíc splátky na stavební spoření, co když v daném měsíci nebudu mít dostatek finančních prostředků?
Pokud máte ve smlouvě dohodnuty měsíční platby, měly by tyto platby být připsány každý měsíc na účtu spořitelny. Je možné si ale také domluvit platby čtvrtletní nebo roční. Pokud se ale opravdu stane, že v daném měsíci nemáte na zaplacení splátky, můžete doplatit vklad později. Ale v případě, že chcete mít maximální nárok na státní podporu dva tisíce korun za rok, musíte na účet v bance vložit alespoň 20 tisíc korun za rok a peníze musí být připsány na účet spořitelny do 31.12.
Naopak částka přesahující dvacet tisíc korun v jednom roce se z hlediska posuzování nároků účastníka na státní podporu převádí do následujícího roku spoření, jestliže účastníkem uzavřená smlouva obsahuje po celou dobu svého trvání prohlášení účastníka, že v rámci této smlouvy žádá o přiznání státní podpory.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám