Hlavní obsah

Architekt koupil byt v centru Prahy za hubičku a necitlivě jej zrekonstruoval

– PRAHA
Právo, Jana Šprunková

Bývalý ředitel magistrátního oddělení památkových architektů, kunsthistoriků a archeologů architekt Jiří Musálek si může mnout ruce. Přestože znehodnotil jeden malostranský dům, v němž si na půdě vystavěl dvoupatrový byt, žádný postih se nedostavil. Ještě za to dostal zaplaceno.

Foto: Jana Šprunková, Právo

V domě mezi Malostranským náměstím a Tržištěm si Musálek vybudoval luxusní sídlo.

Článek

Zastupitelstvo Prahy 1 tento týden souhlasilo s převedením půdní vestavby s výhledem na Petřín, Pražský hrad či kostel sv. Mikuláše do Musálkova výlučného vlastnictví. Za členitý byt o rozloze 240 m2 se dvěma koupelnami, obrovskou vstupní halou, kuchyní o rozměru 38 metrů, několika chodbami a pokoji velkými 60, 23 a 14 metrů čtverečných zaplatí pouhých 2,1 miliónu korun, respektive pouhý milión.

Radní Prahy 1 totiž Musálkovi letos v srpnu nechali vyplatit více než milión a čtvrt za to, že architekt opravil střechu na své náklady. Oficiálně rada „schválila náhradu za bezdůvodné obohacení (obce) z titulu zhodnocení domu“. Opoziční zastupitelé Prahy 1 se s tím jen těžko smiřují.

"Zmršil památku, a ještě za to dostal peníze," Jana Titlbachová, zastupitelka Prahy 1

„Je to k smíchu. Napsali to ale chytře, aby se v tom nic nehledalo,“ uvedla zastupitelka Jana Titlbachová (SZ). Jde podle ní ale o to, že architekt Musálek přistavěl celé jedno patro, takže logicky musel udělat novou střechu. A za to právě dostal v létě peníze. V konečném důsledku tak za byt, jehož tržní hodnota jde do desítek miliónů, zaplatí necelý milión.

„Skoro všichni, kdo dostali od obce půdu na vystavění bytové jednotky, si museli střechu udělat ze svého nebo museli věnovat obci dar, tedy opravu střechy, výtahu a podobně. Musálek udělal zvěrstvo, zmršil památku, a ještě za to dostal peníze,“ konstatovala Titlbachová. Opozice prodej blokovala půl druhého roku, ale ODS na radnici nakonec prosadila svou a transakci schválila.

„Je to pro nás morálně naprosto nepřijatelné. Musálek na barokní střeše postavil panelák, porušil památku, ač ji má ze zákona a z titulu své funkce památkáře chránit,“ uvedl zastupitel Jan Votoček (SNK ED).

.: I z ulice jsou zásahy na barokní střeše více než patrné. foto: Právo/Jana Šprunková

Musálek dostal půdu bez výběrového řízení někdy v devadesátých letech a po roce 2000 patro přistavil. Nikdy nebyl ochoten vysvětlit, jak získal od památkářů povolení. Hovoří se o tom, že si ho vydal sám.

„Prostě se mi to podařilo. Tak jako řadě dalších běžných občanů. Ten projekt dělal renomovaný architekt a všechny potřebné úřady k tomu daly souhlasné stanovisko. Víc vám k tomu neřeknu.“ Tak odpovídal Musálek před časem novinářům.

Také to, kde vzal z úřednického platu peníze na stavbu bytu a dalších nemovitostí, kterých má po Praze více, nebyl příliš ochoten vysvětlovat.

Tehdy řekl, že si na majetek vydělal poctivě jako soudní znalec s několika mezinárodními certifikáty zpracováváním znaleckých posudků. Musálka se nyní sehnat nepodařilo. Ze své funkce na magistrátu byl Jiří Musálek v roce 2006 donucen odejít, když se veřejně začaly propírat jeho aktivity a jeho činností se začal zabývat kontrolní výbor.

Ten dospěl například k tomu, že architekt dělal znalecké posudky bez vědomí svého zaměstnavatele, tedy magistrátu. Musálek navíc nebyl ochoten vysvětlovat, kde přišel v posledních 15 letech k tak obrovskému majetku, odhadovanému na 20 miliónů korun.

Ten dospěl například k tomu, že architekt dělal znalecké posudky bez vědomí svého zaměstnavatele, tedy magistrátu. Musálek navíc nebyl ochoten vysvětlovat, kde přišel v posledních 15 letech k tak obrovskému majetku, odhadovanému na 20 miliónů korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám