Hlavní obsah

Ve Werichově vile může být po opravě jiná galerie

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstrukce chátrající Werichovy vily v pražském parku Kampa by mohla začít ještě letos na podzim. Oprava vily by mohla navázat na revitalizaci celého parku, kterou radnice dlouhodobě plánuje. Už nyní probíhají v parku dvě větší rekonstrukce – oprava takzvaného plynárenského domku a barokní zdi u Sovových mlýnů.

Foto: Hana Škodová, Právo

Werichova vila

Článek

Ve vile by měla vzniknout galerie a muzeum Voskovce a Wericha, řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). Dodal však, že úplně jisté to není. Praha 1 se nemůže shodnout s budoucím nájemcem, jímž má být podle smlouvy Nadace Jana a Medy Mládkových. Ta by ve vile podle člena správní rady, jímž je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, ráda ve vile zřídila přednáškové a vzdělávací centrum.

„Počítáme se zapojením sdružení Post Bellum, navrhujeme, aby tam byl archív Jana a Medy Mládkových s jeho nejcennější součástí, která se dotýká malíře (Františka) Kupky,“ řekl ČTK Pospíšil.

Jisté to není. „V případě, že bychom se nedohodli, může tento dům sloužit jakékoli jiné galerii, například galerii, která byla nedávno zničena výbuchem v Divadelní ulici,“ uvedl Lomecký s narážkou na zdevastovanou galerii Zdeňka Sklenáře.

S radnicí má za nadaci nyní jednat advokátka Hana Marvanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám