Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak ušetřit za elektřinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když vám nechutná jeden druh kávy, příště koupíte jiný, jestli se na vás utrhne prodavač obuvi, příště také nakoupíte jinde. Pokud se vám ale zdá příliš drahá elektřina, lze s tím něco dělat? Jak taková změna dodavatele elektřiny vypadá? Kope se, nebo jen papíruje?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nekope a dokonce se ani nemusí vyměňovat elektroměr, více vám poslouží tužka, kalkulačka a ještě lépe kalkulačka na Sfinance.cz. Je totiž třeba počítat, ke které společnosti se vám vyplatí přejít, aby úspory byly co největší.

Spíš jen formalita

Vlastně jde jen o trochu papírování: Uvařte si čaj, vezměte k ruce poslední faktury za elektřinu a posaďte se k notebooku. Pokud budou rozdíly jen korunové, asi se vám nevyplatí ztrácet čas, ale obvykle se roční úspora počítá ve stovkách a tisících. K této základní ceně si přičtěte ještě různé bonusy za přestup nebo nižší cenu při uzavření smlouvy aspoň na dva roky, proto se vyplatí ceny elektřiny hlídat.

Ale pozor: U některých levnějších tarifů se třeba platí za zákaznické linky. Lišit se mohou podmínky výpovědi, zvláště v případech smluv na dobu určitou. Někde naopak můžete získat slevy na spotřebiče nebo servis zdarma.

Nabídku naopak dvakrát zvažujte, pokud vás někdo od prodejců elektřiny navštíví doma. Nic nepodepisujte rovnou, návrh smlouvy i s cenovou nabídkou si nechte projít hlavou nejméně do druhého dne. Informace od prodejce raději ověřte na webu. Stížností na neseriózní postup některých prodejců jsou plné internetové diskuze. Ale ani po podpisu neházejte flintu do žita, smlouvu lze do 14 dnů bez dalších problémů vypovědět.

Přestup za vás vyřídí nový dodavatel

Přestup je jedním slovem hračka. Vyplníte údaje potřebné do smlouvy a smlouvu podepíšete. Zároveň se smlouvou ještě vyplníte a podepíšete výpověď a plnou moc, firmy na to mívají připravené formuláře. Plnou moc potřebují k tomu, aby mohly vaším jménem jednat s původním dodavatelem, hlavně vypovědět starou smlouvu.

Určitě ale zvažte využití prostředníka. Nejen že vám s vyplněním smlouvy a všech dokumentů pomůže, ale neustále monitoruje trh. Jakmile se objeví nabídka, která by pro vás mohla být výhodnější, hned vás kontaktuje a ušetří vám další peníze. K tomu nový dodavatel nemá důvod.

Za změnu se neplatí, ale počítejte, že obvyklá je u tohoto typu služby tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud vypovíte smlouvu v květnu, na konci srpna vám přijde poslední vyúčtování od původní firmy, od září pak začnete odebírat proud či plyn od nového dodavatele za nové ceny. Měl by vám přijít uvítací dopis s rozpisem plateb, později už budou chodit jen faktury s novou hlavičkou. A nebojte se, odečty elektroměrů se nijak nemění.

Zazvonil u nás zástupce jedné energetické firmy a přesvědčil mne, podepsala jsem. Syn se ale vrátil domů, přepočítal to a zjistil, že to byla chyba. Mám možnost nějak to zrušit?
Podomní prodej je nejčastější forma prodeje, bohužel není možné kontrolovat každého obchodníka. Osobně klientům doporučuji s obchodníkem nic nepodepisovat a raději si výpočet ověřit na některém nezávislém portálu. Pokud již k podpisu smlouvy došlo, máte ještě zákonnou možnost odstoupit od smlouvy 14 dní od podepsání.
U nás v obci každou chvíli vypadává elektřina, chtěl bych tedy změnit dodavatele.
Tím byste nic nevyřešil, výpadky elektřiny jdou bohužel na vrub provozovateli distribuční sítě. Nový dodavatel vám sice dodá silovou elektřinu o několik tisíc ročně levnější, ale s distribuční soustavou to nesouvisí. V tomto případě doporučujeme se obrátit na provozovatele a na tyto výpadky upozornit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám