Hlavní obsah

Proti ubytovně v Třebíči povstala celá čtvrť

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský protest lidí z třebíčské čtvrti Hájek vzbudila informace o chystaném využití budovy někdejšího SPT Telecom, z níž by měla vzniknout ubytovna. Protestní petici podepsalo obrovské množství lidí a obrátili se na radnici. Ta ale, podle místostarosty Pavla Pacala (Pro Třebíč), nemá potřebné pravomoci.

Foto: Jana Pechová, Právo

Poměrně velký administrativní objekt je zatím tichým místem. Lidé se bojí, že se to změní.

Článek

Poměrně velký objekt při křižovatce ulic Míčova a Dr. Holubce sloužíval jako administrativní budova a v areálu byl i byt pro správce. Nyní je vlastníkem areálu pražská akciová společnost Immotel, která je podle webových stránek jednou z největších společností zabývajících se investicemi do regionálních nemovitostí v Česku.

Její makléř, který dotčenou nemovitost nabízí, Právu sdělil, že není oprávněn podávat informace novinářům, a stejně Právo pochodilo i v kanceláři ústředí firmy. Na odpověď prostřednictvím e-mailu zatím čekáme. Pod peticí, zaslanou radním, už je na tři tisíce podpisů.

„Nechceme to tady ani náhodou. Umíte si představit, co by se sem táhlo za verbež?“ rozhořčeně opáčil asi 50letý muž, čistící auto zaparkované v sousedství oploceného areálu. A obdobnou odpověď jako by zdejší dotazovaní nacvičovali předem.

„Kousek odtud je azylový dům pro matky s dětmi. Zpočátku jsme o tom ani nevěděli, ale časem se sem začaly stahovat podivné existence. A tady bychom to měli přímo pod okny. Zapomeňte, že jakákoli ubytovna má omezenou kapacitu,“ ochotně se podělil o své obavy mladík ze sousedního paneláku, venčící psa.

Město nemůže nic dělat

„Snažíme se udělat maximum, aby tam ubytovna nebyla. Město ale nemá páky, jak tomu zabránit. Radnice se opakovaně ozvala, že s takovým využitím objektu nesouhlasí, dotyčný na zamítavé stanovisko ale zatím nereagoval,“ popsal bezvýchodnou pozici města místostarosta Pacal.

Jak totiž doplnil, město do věci mluvit nemůže – tedy pokud vlastník nebude provádět stavební úpravy. A na ty to v této chvíli nevypadá, přičemž územní plán takové využití budovy nerozporuje.

„S podivem je postoj hygieny, která město vystavuje neskutečným peripetiím, pokud chceme prostory základní školy změnit na školu mateřskou. A tady by jí nevadil jeden záchod na 48 lidí,“ poznamenal Pavel Pacal.

Jak to ovšem se stanoviskem hygieniků skutečně je, Právo zatím nezjistilo – dotčená pracovnice nebyla přítomna. Případ tak budeme nadále sledovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám