Hlavní obsah

Finanční poradna: Hypotéka s příjmem ze zahraničí

Desítky tisíc Čechů pracují dlouhodobě v cizině. Mnozí z nich si vydělávají například na bydlení. Jak ale postupovat v případě, že chtějí získat hypotéku v České republice?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zájemce o získání hypotečního úvěru u banky působící na českém trhu čeká několik překážek. Ta první se týká výše uznaného příjmu ze zahraničí. Mnohé bankovní instituce se v tomto případě snaží co nejlépe ochránit své investice.

Může totiž dojít ke změně kurzu koruny a příslušné zahraniční měny. Proti riziku změny daného kurzu se nejčastěji banky brání snížením započítané částky o deset až třicet procent.

Posuzování zájemce o hypotéku je přísnější

Pokud se klient i banka domluví na konečné částce a úroku, následuje tradiční kolečko podobné u zájemců pracujících na domácím trhu. Podobně jako v případě standardní žádosti je nutné doložit, že příjmy určené ke splácení hypotečního úvěru jsou trvalé a stabilní.

U zahraničních výdělků musí klient dodat úřední překlady pracovní smlouvy, výpisu z bankovního účtu, potvrzení o příjmu, případně pracovního povolení. Následuje individuální posouzení každé žádosti, s tím rozdílem, že banky mnohem přísněji posuzují příjmy z exotických zemí, nebo případy, kdy klient v zahraničí podniká.

V případě schválení lze hypoteční úvěr chápat jako běžný produkt. Je tedy splácen i vyplácen v českých korunách.

Na vaše dotazy odpovídá Libor Coufal z portálu www.sfinance.cz.

Mohu získat půjčku, když jsem na mateřské dovolené?
Podmínky u finančních společností se od sebe výrazně liší. Příspěvek na mateřské je považován jako příjem, ale často je vyžadován spolužadatel. Jako u klasické žádosti je samozřejmě rozhodující výše daného příjmu.
Proč některé společnosti účtují poplatek za schválení žádosti o úvěr?
Jedná se o administrativní náklady, které jsou určeny jako například 1 % z dané půjčky. V současnosti lze však najít plno poskytovatelů, kteří poplatky ve svých produktech ruší a veškeré náklady zahrnou do pravidelné splátky v podobě úroku.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám