Hlavní obsah

Finanční poradna: Pozor na rizika při splácení půjček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle informací bank se do vážných potíží se splácením hypoték či úvěrů dostal již každý desátý pracující Čech. Do velkých problémů se tak dostávají tisíce lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Češi si půjčují často a rádi. V mnoha případech ale velmi nerozumně. Není neobvyklé, že si berou úvěry i za situace, kdy nemají žádné finanční rezervy a ani ta nejdůležitější pojištění. Finanční experti přitom doporučují mít k dispozici tolik peněz, kolik si člověk půjčuje. Tyto peníze by měly vydělávat na investicích a v případě problémů mohou klientovi posloužit jako finanční rezerva pro splácení úvěru nebo hypotéky.

Je důležité si stále opakovat, že dostat se do problémů se splácením je velice jednoduché. Stačí dostat výpověď z práce nebo být dlouhodobě nemocen. Neméně důležité ale je tuto situaci co nejdříve řešit.

Existuje mnoho variant, jak nepříjemnou situaci s neschopností splácet řešit. Jedna z nich je odklad splátek. Pokud banka žádosti o odklad klientovi vyhoví, jedná se pouze o omezenou dobu několika měsíců, maximálně jednoho roku.

Výhodnější variantou je snížení měsíčních splátek. Možné je snížit splátky na určitou dobu nebo prodloužit splatnost celého úvěru. Všechna tato opatření jsou ale změnou v úvěrové smlouvě. To neznamená nic jiného, než si znovu připravit peněženku. Banky totiž za takovou změnu vybírají poplatky až několik tisíc korun.

Proto se vyplatí na případné problémy se splácením myslet ještě před podpisem úvěrové smlouvy. Výpadek příjmu lze vyřešit pojištěním schopnosti splácet, kdy pojišťovny uleví od splácení splátek až po dobu 12 měsíců, a to jak z důvodu ztráty zaměstnání, tak i v případě nemoci či trvalé invalidity. Další možnou variantou je přistoupení další osoby k dluhu. Většinou se jedná o rodinného příslušníka, který je ochoten pomoci se splácením dluhu.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu www.sfinance.cz.

Uvažuji o hypotéce na koupi nového bytu pro rodinu a rád bych se zeptal, zda je nutné si pořídit životní pojištění a zda všechny banky vyžadují toto zajištění?
V dnešní době většina bank nevyžaduje rizikové životní pojištění. Případnou slevu za jeho zřízení banky poskytují většinou jen tehdy, když si pojistnou smlouvu sjednáte přímo v bance či v rámci jejich finanční skupiny. Ale díky dlouhé době splatnosti úvěru je dobré rizikové životní pojištění uzavřít, obzvlášť v případě trvalé invalidity, kdy pojištěnému odpadne starost se splácením hypotéky.
Co je to pojištění schopnosti splácet?
Toto pojištění nabízejí banky svým klientům při sjednávání hypotéčního či spotřebitelského úvěru. Pojištění schopnosti splácet vám má pomoci v situacích, kdy jste zavázáni k pravidelným splátkám a náhle nejste schopni plnit své závazky.
Například sem patří ztráta zaměstnání, pracovní neschopnost, invalidita či smrt. Jestliže máte sjednáno toto pojištění, splátky za vás přebírá pojišťovna.

Kam posílat dotazy do finanční poradny

Pokud máte problém nebo otázku z oblasti bydlení, s kterými by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám