Hlavní obsah

O domě na Václavském náměstí v Praze bude jasno za dva měsíce

Právo, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo kultury se po protestech veřejnosti znovu začalo zabývat zbouráním domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dům 1601/II na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice představuje podle předních expertů syntézu novoklasicismu a kubismu z 20. let 20. století.

Článek

Na začátku listopadu, jak už Právo informovalo, ministryně kultury Hanáková uložila rozkladové komisi posoudit, zda neprohlášení domu v Opletalově ulici č. 1 v Praze za kulturní památku je v souladu s právními předpisy. Ministerstvo kultury v září rozhodlo, že dům v Opletalově ulici, který jeho vlastník plánuje zbourat, není kulturní památkou.

„Ve středu paní ministryně podepsala rozhodnutí o zahájení přezkumného řízení. Toto řízení vede přímo paní ministryně. Jako poradní orgán má k dispozici rozkladovou komisi,“ uvedl v pátek 7. prosince pro Právo Jan Vondryska z tiskového oddělení Ministerstva kultury ČR.

Dodal, že k tomuto kroku vedly ministryni Alenu Hanákovou (STAN) rozporuplné právní skutečnosti. „Řízení bude probíhat přibližně dva měsíce. Zabývá se kompletně celým případem domu na Václavském náměstí. Do té doby nemůže majitel domu dělat nic, protože v tuto chvíli je ten objet památkově chráněn,“ zdůraznil Vondryska.

Reklama

Výběr článků

Načítám