Hlavní obsah

Národní třída v Praze: místo parkoviště už se staví hotel

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejdražších parcel v metropoli na Národní třídě už obehnalo mobilní oplocení a začalo se stavět. Místo třicetimístného parkoviště tady vznikne pětihvězdičkový hotel. Zatím se však neví jaký, a kdy bude stavba dokončena.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Po archeologickém průzkumu se začne na Národní stavět pětihvězdičkový hotel.

Článek

Doslova za pět minut dvanáct přijely těžké stroje na parkoviště, které zdobí graffiti na rohu Národní a Mikulandské ulice, a začalo se s výkopovými pracemi. Firma Ditrich, a. s., která parcelu s parkovištěm v roce 2005 koupila za 183 miliónů a později přikoupila i přilehlý nezrekonstruovaný barokní Schönkirchovský dům, se zahájením stavby otálela do poslední chvíle.

„Soukromý investor získal v roce 2010 pravomocné stavební povolení a měl dva roky na započetí prací,“ připomněla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková s tím, že s pracemi se začalo 1. října. Přestože projekt na výstavbu luxusního pětihvězdičkového hotelu existuje již několik let a majitel dostal povolení od stavebního úřadu i památkářů, dlouho se zde nic nedělo.

„Nikdy bych nečekal, že se to může takto protáhnout. Tři roky jsme jenom čekali. V roce 2007 jsme vyhlásili architektonickou soutěž. Pak projekt hotelu schválila komise architektů a památkářů, jenomže na územní rozhodnutí se čekalo rok a půl. Další rok jsme čekali na stavební povolení z důvodu odvolání Apoštolské nunciatury. Ta v Česku zastupuje zájmy Vatikánu a s chystanou stavbou sousedí v délce deseti metrů v zadní části. Jiní ze sousedů žádné problémy neměli,“ řekl již dříve deníku Právo Jan Tuček, člen představenstva společnosti Ditrich.

Místo pro některý z celosvětových řetězců

Do projektu před časem vstoupil nový investor Petr Němec, někdejší zakladatel farmaceutické společnosti PharmaSwiss. Silný hráč převzal závazky a schválený projekt společně s firmou Ditrich, která byla původním investorem. Celá stavba by podle odhadů mohla vyjít až na miliardu korun. Hlavní investor Petr Němec předpokládá, že po hotelu skočí některý z velkých celosvětových řetězců, které ještě v české metropoli nemají své zastoupení.

Obavy tedy nepanují nad budoucím využitím podle původního projektu skleněné osmipatrové budovy, vrásky staviteli, kterým je v tomto případě společnost Hinton, dělají archeologové.

„Pracujeme na rekonstrukci stávajícího měšťanského domu a novostavbě v prostoru nárožní proluky. Od 1. října byl proto ukončen provoz parkoviště. Nyní probíhá odstrojování instalací a stavební práce uvnitř objektu. Provádíme zajištění stavební jámy původního parkoviště, přičemž veškeré úsilí směřujeme k tomu, aby mohl být co nejdříve zahájen archeologický průzkum,“ sdělil Právu projektový manažer stavební firmy Hinton Ondřej Bielak. Jakmile budou archeologové hotovi, mělo by se se stavbou hotelu začít naplno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám