Hlavní obsah

Ponurý podchod pražské stanice metra oživí výjimečný obraz

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad, Karlův most a také některé zajímavé památky stojící na území Prahy 4 oživí omšelý podchod vedoucí ze stanice pražského metra Budějovická směrem k poliklinice.

Foto: Repro PRÁVO

Obraz by se měl na stěně podchodu v plné kráse vyjevit do konce října.

Článek

Výjimečně rozsáhlý obraz přenesou na stěnu zkušení sprejeři. Dílo, jež by mělo být hotové do konce října, vzniklo z popudu nuselské radnice.

Právě tím, že vytipovala tzv. graffiti wall, tedy místa pro tvorbu legálních graffiti, kde umělci se spreji v rukách mohou tvořit, aniž by jim za jejich snažení hrozil trest, bojuje obec proti početným malůvkám hyzdícím omítky.

„Tahle forma prevence proti vandalům určitě má smysl,“ souhlasí s nastaveným směrem Petr Vostatek, jeden z aktérů přeměny podchodu.

Proměna stěny v dezolátním stavu

Práce na místě už začaly. „Stěna byla v dezolátním stavu, vlnitá. Museli jsme ji srovnat, abychom mohli udělat obrazec, který by se nelámal, to znamená, že by byl vidět z každého úhlu jinak,“ vypráví Vostatek, který maluje od dětství. Na zdi se zatím objevily žluté, modré, oranžovočervené mapy. V půli minulého týdne začali sprejeři s náčrty, pak se pustí do samotných panoramat.

„Věřím, že sprejeři budou ctít autorské dílo a nebudou dokončený obraz přemalovávat, protože jinak se uznání od obyvatel nikdy nedočkají,“ doufá zastupitelka čtvrté části Lucie Michková (ODS).

„Fungujeme několik let, zatím se nám to nestalo,“ líčí svoje dosavadní vcelku dobré zkušenosti s vandaly majitel kreativního studia Vostatek. Ujišťuje, že on sám vždy zdobil jen legální plochy nebo papír.

„Všichni lidé, které zajímá graffiti, a chtěli by malovat, by se to měli naučit na papír, než utečou s fixou nebo sprejem a budou čmárat, kde se nemá. Jednak to vypadá hnusně, protože člověk nemá žádnou zkušenost, a pak taky jejich tvorba vrhá špatné světlo na nás všechny, kteří se snažíme dělat něco víc než čmárat po fasádách,“ vzkazuje neukázněným malířům.

Nelehká domluva

Nejhorší domluva bývá podle něj s některými skupinkami náctiletých, s nimiž cloumá puberta. „Ti o něco starší jsou rozumnější, vědí, co si můžou dovolit. A jedni z nejstarších, je jim kolem třiceti, pětatřiceti, kteří byli mezi prvními sprejery u nás, se zaměřují na různé výstavy, spolupracují s radnicemi a snaží se pozvednout na umění,“ seznamuje.

Obrázek, rodící se v rušném podchodu, sestavili sprejeři podle fotek. Přenést jej na stěnu musejí zvládnout hned napoprvé. „Ale máme deset let zkušeností,“ vysvětluje, proč by to měli hravě dokázat. Byť jde o jednu z největších ploch, již zkrášlí. Dohromady se jedná o 300 m2.

Pětičlenný tým bude tvořit hlavně večer, kdy místo utichá. „Spreje a kompresory práší a vytvářejí barevná oblaka, která by vadila kolemjdoucím,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám