Hlavní obsah

I mladí Češi rádi chalupaří

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou národem chalupářů. Nejedna rodina se těší na víkend či volné dny, kdy mohou všichni členové svorně vyrazit relaxovat na oblíbenou chatu. Nejpočetnější skupinou českých chalupářů jsou právě rodiny s dětmi, ani mladším jedincům ale není tato vášeň zcela cizí.

Foto: Profimedia.cz

I mladé nezadané Čechy láká chalupaření, stále častěji si tak i oni pořizují rekreační objekt, kde mohou odpočívat a relaxovat.

Článek

Všeobecně se má za to, že chalupaření je nejoblíbenější činností především u střední a starší generace. To ale tak jednoznačně neplatí. Jak vyplynulo ze statistik Hypoteční banky, největším "nákupcem" rekreačních objektů je sice střední věková skupina (rodiny s dětmi - 53 %), neméně důležitý podíl ale tvoří i tzv. singles (38 %), mezi které se dají řadit třicátníci žijící samostatně v domácnosti.

Nejsilnější skupinou pořizující si rekreační objekty jsou v rámci celé České republiky Pražané a Středočeši (28 %). Následují je obyvatelé Plzeňského kraje (13 %), třetím nejsilnějším regionem je oblast jižní Moravy (9 %).

Převážně si lidé pořizují chaty či chalupy v rámci kraje, ve kterém žijí, případně v krátké dojezdové vzdálenosti od bydliště.

Největší popularitu zažilo chalupaření (největší zájem o koupi rekreačních objektů) v roce 2008, v letech 2009 a 2010 se i v pořizování rekreačních obydlí projevila krize. V současné době se chalupaření opět těší zvýšenému zájmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám