Hlavní obsah

Secesní Fantova kavárna v Praze se uzavře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Secesní Fantova kavárna v historické budově pražského hlavního nádraží se na konci srpna uzavře. Současný nájemce ji provozoval 15 let, kavárnu ale spolu s celou původní nádražní budovou čeká rekonstrukce.

Foto: Profimedia.cz

Provoz Fantovy kavárny skončí 31. srpna.

Článek

Oprava je jistě potřeba, což návštěvník vnímá hned po vstupu při pohledu na oprýskané fresky. Ti, kdo chtějí zažít poněkud dekadentní atmosféru v prostorách, kde dýchá historie, mají poslední možnost. Po rekonstrukci by se ale kavárna měla znovu otevřít.

Hlavní nádraží v Praze je významnou secesní památkou a je prohlášeno za národní kulturní památku. Kavárna byla původně odjezdová hala, dnes slouží nejen jako místo k posezení při čekání na vlak, ale je i památkou na architekta historické budovy nádraží Josefa Fantu.

Je charakteristická vysokou kupolí, jejíž stěny zdobí typické secesní motivy i sochy připomínající česká města, do nichž v době vzniku nádraží vedla dráha z Prahy. Interiéry vyzdobili sochaři Stanislav Sucharda a Ladislav Šaloun.

Dnešní nájemce kavárnu provozoval od dubna roku 1997, a jak připomínají cedulky, které v ní nyní visí v češtině a angličtině, provoz skončí 31. 8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám