Hlavní obsah

Národní divadlo podstupuje náročnou opravu fasády

Právo, cie

Národní divadlo směrem do Národní třídy zakrylo kovové lešení. Náročná rekonstrukce poničené fasády historické budovy potrvá do roku 2015. Dění ve zlaté kapličce nijak zásadně neomezí. Diváci si můžou vychutnat herecké výkony na jevišti, i když řemeslníci budou venku pilně pracovat, slibuje vedení.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Lešení zakryje nejdříve severní fasádu historické budovy.

Článek

„Budeme opravovat vždy jen jednu stranu, abychom nejen provoz divadla, ale i jeho vzhled zasáhli co nejméně,“ poznamenal Michal Štefl, generální ředitel společnosti OHL ŽS, která zvítězila ve výběrovém řízení na opravu. Náklady šplhají k 95 miliónům korun.

Generální opravou projde plášť historické budovy, omítky i štuky a oplechované části fasády, mříže, podstavce, nástěnné malby, okna, dveře, terasy, balkóny. Neorenesanční objekt by se nakonec měl představit o několik odstínů světlejší.

První etapa potrvá rok

První etapa potrvá přibližně rok. „Bezpečný přístup divákům do divadla zajistí stříška s průchodem pod lešením,“ vzkázal ředitel naší první scény Ondřej Černý. Ani poslední fáze směrem k Vltavě neomezí bezbariérový vchod. „Rozhodně to nebude takové, jako když se opravovaly technologické tunely,“ konstatoval. Tato akce, která skončila před pár týdny, znamenala dlouhé výluky na Masarykově nábřeží. Trpěl také ansámbl, neboť budovou se často neslo hlasité dunění.

„K rekonstrukci skoro národní památky přece jenom přistupujete rozechvěleji,“ konstatoval Štefl. Podle něj bude nejnáročnější práce s kamenem. „Některé kameny na fasádě už mají tendenci se odlupovat, padat dolů,“ řekl Právu. Na staveništi se bude pohybovat tak 150 lidí.

"Obnovu vzhledem ke stavu pláště už nelze odkládat. Doba dozrála na další rekonstrukci,“ uvedl Štefl.

Řemeslníci se budou muset vyrovnat nejen s původními unikátními stavebními postupy, ale i nedokonalostí dřívějších oprav. Poslední velká renovace se odehrála v letech 1977–83. „Oprava se vlekla a na fasády zbylo nakonec málo času. Práce se tehdy dělala za nevhodných klimatických podmínek,“ zavzpomínal Pavel Jerie z NPÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám