Hlavní obsah

V Hradci Králové začala oprava vloni zřícené hradby u Adalbertina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Vloni v březnu se u Adalbertina v Hradci Králové zřítila část hradeb. S opravou začali dělníci až nyní, stavební práce by měly skončit do poloviny listopadu, stát budou 4,75 miliónu korun bez daně, informovala mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková.

Foto: Profimedia.cz

Část hradeb u Adalbertina se zřítila vloni v březnu. Od té doby poškozenou část krylo dřevěné bednění.

Článek

"Oprava spočívá v tom, že se stávající zeď rozebere, vytřídí se materiál a po odebrání zeminy ze svahu se vybuduje betonová zeď, kterou dělníci následně obloží cihlami. Podmínkou památkářů je, že zeď bude co nejvíce kopírovat původní, tedy včetně nerovností," uvedl Ivan Čakány z odboru správy majetku města.

Dělníci musejí hradbu rozebírat ručně, aby se zachovalo co nejvíce původních stavebních prvků, například cihel či kamenných součástí. Použijí je při výstavbě nové hradby. Součástí rekonstrukce bude také úprava prostoru nad opravenou hradbou, který dělníci vyčistí od náletových dřevin a osejí ho travou. Součástí bude také oprava dalšího úseku cihlové opěrné zdi za budovou Adalbertina, kde odborníci zesílí základy a obnoví odvodnění zdi.

Část hradby o celkové délce 12 metrů a výšce kolem pěti metrů se zřítila vloni v březnu, poničilo to tři auta na přilehlém parkovišti. Nikdo nebyl zraněn. Dosud hradby v této části města krylo dřevěné bednění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám