Hlavní obsah

Pražanům se nelíbí podmínky prodeje bytů

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní město prodá na čtyři tisíce bytů při cenách 15 až 20 tisíc korun za metr čtvereční, rozhodli v úterý pražští radní.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedná se o byty především na Barrandově a na Černém Mostě. Privatizovat se má podle rozhodnutí zdejšího zastupitelstva také přes devět set bytů v Praze 6. Zdejším nájemníkům se ale podmínky nelíbí a chtějí si vynutit jejich změnu.

Ačkoli zdejší radnice slibuje slevy z odhadní ceny, Sdružení na obranu nájemníků odhadlo, že by se ceny v Praze 6 měly pohybovat mezi 38 až 52 tisíci za metr. Přitom dříve se jednalo o mnohonásobně nižší částky. I po možné až 40% slevě by cena podle Jakuba Votruby ze sdružení nájemníků zůstala vysoká, a to zvláště pro seniory. Prahou 6 tedy koluje petice, která má k tématu vyvolat mimořádné jednání zastupitelstva.

Aleš Moravec ze sdružení Občané za svá práva v Praze na pondělním večerním protestu více než stovky lidí na Lotyšském náměstí upozornil, že obce dostaly byty zadarmo. S výnosem z privatizace Praha 6 podle něho hazardovala, když značnou sumu svěřila společnosti Key Investments. A zdroje při rozpočtových škrtech chybějí, a proto se musí privatizovat, podobně jako se v Praze 10 prodávají viladomy.

Nájemníci přitom své byty a domy obývají a opravují často po desetiletí. „Nejhorší je, že jim znalec do ocenění načte i jejich investice, které si lidé mají koupit znovu,“ řekla Právu obyvatelka Prahy 6 Kristýna Opletalová.

Neoprávněné argumenty?

Radnice s argumenty nájemníků nesouhlasí. Podle ní se lidé nemusejí bát o střechu nad hlavou, když si obecní byty nekoupí. Zelení přitom upozornili, že v zásadách privatizace stojí jen roční garance, že byt nebude prodán někomu jinému.

„Není to pravda. Městská část Praha 6 nikdy neprodávala byty třetím osobám,“ sdělila Právu Adéla Veverková z kanceláře starostky Marie Kousalíkové (ODS). Radnice předpokládá, že výnos z prodeje bytů se bude blížit dvěma miliardám korun.

Vysoký výnos očekává i hlavní město. A to přesto, že dosud není cena pevně stanovena. Neměla by být ale tržní. Už dříve zástupci města uvedli, že bude vycházet z toho, že jde o obsazené byty. Miliardový výnos se má investovat do sociálního bydlení.

„Ve většině případů půjde o prodej tzv. technologických celků, tedy celých domů. Tyto domy budou nabídnuty k prodeji bytovým družstvům založeným oprávněnými nájemci bytů. Možnost odkoupit byt ale nebudou mít ti nájemci, kteří městu dluží na nájemném,“ řekl náměstek primátora Ivan Kabický (ODS).

Prodávat byty se chystají také Praha 2, 3 a 8. Ta nájemníkům nabídne asi dva tisíce bytů v Karlíně, Libni, Kobylisích a Bohnicích. Za metr čtvereční by lidé měli zaplatit průměrně 15 až 20 tisíc korun. Výnos se očekává zhruba ve výši dvou miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám