Hlavní obsah

Praha 6 chce prodat poslední obecní byty

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé více než devíti set obecních bytů ve více než padesáti domech v Břevnově, v Bubenči, v Dejvicích, v Sedlci, ve Střešovicích a ve Veleslavíně dostávají do schránek informace, za jakých podmínek mohou odkoupit obecní byt.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle rozhodnutí koalice ODS a ČSSD se má prodej pro radnici „zbytného majetku“ realizovat v následujících 15 měsících a tím obchod s obecními byty v Praze 6 možná končí. Obecních zůstane jen zlomek z původních mnoha tisíc bytů. Praha 6 si hodlá ponechat jen domy se sociálními byty v ulicích Patočkova, Nad Kajetánkou, Jílkova a Ve Střešovičkách. Městská část si ponechá ještě domy s divadly a obřadní síní a budovy, kde je rozpor mezi faktickým a kolaudačním stavem. Rozhodli o tom přes nesouhlas opozice zdejší zastupitelé před týdnem.

Otázkou zůstává cena pro oprávněné nájemníky, podle vyjádření starostky Marie Kousalíkové (ODS) se ji obyvatelé mají dozvědět v červnu. Lidé poukazují na to, že dříve se obecní byty privatizovaly při cenách asi 5 tisíc korun za čtvereční metr a nyní se obávají až desetinásobku.

Cena má podle Adély Veverkové, která řídí starostčinu kancelář, vycházet ze znaleckých posudků podle zákona o oceňování majetku. Místostarosta Štěpán Stupčuk (ČSSD) sliboval až 40% slevu ze stanovené ceny, na tu však dosáhnou jen ti, kdo na nabídku radnice zareagují bryskně a seženou obratem peníze. Mnozí lidé se však nechtějí zadlužovat a byt kupovat. A právě v tom spočívá podle zastupitelky Prahy 6 Petry Kolínské (SZ) jedno z úskalí.

„V posledních schválených zásadách prodeje stojí, že garance, že městská část nebude nájemníky neodkoupené byty prodávat dále, trvá jen rok,“ řekla Právu Kolínská.

Kam investovat výnosy z prodeje

Radnice odmítla, že by i s nájemníky prodávala byt komusi třetímu, jako se to děje v případě viladomů v Praze 10. Prahu 6 s Prahou 10 spojuje kauza Key Investments, této společnosti obě radnice svěřily stamilióny korun k rozmnožení, otázkou je, kdy a zda vůbec se jim něco vrátí. Výpadek těchto zdrojů má patrně nahradit prodej obecního majetku, výnos se může pohybovat v miliardách korun.

Praha 6 slibuje, že výnos investuje jen do školství, domů s pečovatelskou službou atd., a odmítá, že by kupčila s obsazenými byty. Jejich obyvatelé, kteří netouží získat byt do svého vlastnictví, mají zůstat obecními nájemníky. „Takových bytů máme z minulých let asi 250. Městská část Praha 6 bude pouze nabízet na žádost nájemce možnost přestěhování, a to z většího bytu do menšího a naopak,“ uvedla Veverková.

Otázkou však zůstává, jaké nájemné se bude obci platit, až letos skončí deregulace. „V Praze 6 to může být až 150 korun za metr čtvereční. Nikdo zatím nedokázal říci, s jakou výší mají lidé počítat,“ poznamenala Kolínská. Na to, co bude se sociálně slabými, se ptali zastupitelů i obyvatelé Prahy 6. Podle Veverkové má k sociálnímu bydlení sloužit nakonec asi 310 bytů. „Za posledních osm let se celkový počet bytů pronajatých ze sociálních důvodů pohybuje mezi 60 až 70 byty, v současné době takto máme pronajato 65 bytů,“ vyčíslila Veverková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám