Hlavní obsah

Byty v Praze zdražují povinná garážová stání

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pražských bytů prodražuje vyhláška Hlavního města Prahy o povinných garážových stáních. Každé stání totiž stojí v průměru 250 až 300 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Developeři, kteří staví za hranicí hlavního města, mohou zřídit parkovací stání i na povrchu v okolí domu.

Článek

Developeři, kteří staví už za hranicí hlavního města, tak mají podle Jana Koubíka ze společnosti Bemett díky tomu velkou konkurenční výhodu, protože se na ně vyhláška nevztahuje a mohou parkovací stání zřídit libovolně, tedy i na povrchu v okolí domu. Díky tomu dokážou nabízet byty podstatně levněji.

Mimopražské byty až o 20 % levnější

„Vlivem levnějšího řešení parkování i díky nižším cenám pozemků stojí byty v okresech Praha-východ a Praha-západ až o 20 % méně než byty v sousedních městských čtvrtích Prahy,“ tvrdí marketingový manažer společnosti Bemett Jan Koubík.

Zájemce o byt v okrajové části Prahy by tak měl podle Koubíka pokaždé zvážit, zda nesežene srovnatelný byt podstatně levněji v sousední čtvrti, která je už za pomyslnou hranicí hlavního města.

„V důsledku levnějších bytů i pozemků počet obyvatel okresů Praha-východ i Praha-západ trvale roste, zatímco počet obyvatel uvnitř hranic Prahy dlouhodobě klesá – a patrně bude klesat i nadále,“ dodává Jan Koubík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám