Hlavní obsah

Pražské Florentinum - konec demolice, začíná se stavět

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě sídla České typografie v ulici Na Florenci je už z 95 procent dokončená demolice, je zalitá část základové desky a začíná se stavět. Na základní kámen ve čtvrtek kromě stavitele a nájemců poklepal i primátor a starosta Prahy 1.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Největší administrativní budova v Praze by měla být k nastěhování na konci roku 2013.

Článek

Na místě, kde ještě před pár lety sídlilo několik redakcí novin a televizí v ulici Na Florenci, by měl na konci roku 2013 vyrůst největší administrativní komplex v Praze. Investiční skupina Penta ve čtvrtek spolu s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) a starostou Prahy 1 Oldřichem Lomeckým (TOP 09) položila základní stavební kámen devítipodlažní budovy, která nabídne 49 tisíc m2 hrubé plochy kanceláří. Už v tuto chvíli má Florentinum dokonce z 35 procent kanceláře obsazeny. K významným nájemníkům patří poradenská společnost Ernst & Young a advokátní kancelář Havel, Holásek & Partners.

Komplex, do kterého Penta investuje 200 miliónů eur, tedy kolem pěti miliard korun, ovšem nebude jen prostorem pro businessmany. V areálu bude supermarket, drogerie, lékárna, restaurace, kavárny, klientská centra, showroomy, a především nádvoří o velikosti tři tisíce m2 a obnovená historická Desfourská zahrada s plochou dva tisíce metrů čtverečních.

„Zahrada o velikosti zhruba fotbalového hřiště, nebo aby si to dokázali Pražané představit, větší než je ve Slovanském domě, bude přístupná každému, nejen obchodníkům,“ vysvětlil architekt projektu Jakub Cigler, mezi jehož práci v hlavním městě patří nová budova Svobodné Evropy nebo komplex kancelářských budov The Park na Chodově u dálnice D1.

Budova prý dobře zapadne

„Nedávno jsme dostali stavební povolení a k žádným změnám nebo úpravám v plánech nedošlo. Tato budova představuje takový výjimečný konsenzus úřadů i developera. Navíc je o dvě patra nižší než původní budova, takže i z pohledu panoramatu Prahy lépe zapadne,“ vysvětlil Cigler.

Skupina Penta se už nyní rozhlíží i po okolí Florence, kterou Florentinum zvelebí, a v dlouhodobém horizontu nevylučuje další projekty.

Naštvaní nemusí být ani rezidenti, kteří přišli o parkovací místa. V komplexu jich bude šest set a z toho 150 bude patřit jim.

Zbytek ovšem padne na nájemce kanceláří, takže garáže pro veřejné parkování zde Pražané nenajdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám