Hlavní obsah

Na Filipínách staví nové školní budovy z plastových a skleněných lahví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedostatek financí na nové školní budovy, mnoho žáků v jednotlivých třídách a neochota zdejšího systému situaci řešit. To jsou jen některé aspekty, které vedly soukromníky k radikálnímu řešení, jak se vypořádat s přeplněnými školními zařízeními na Filipínách. Svým nápadem navíc vyřešili dvě věci najednou. Všudypřítomný nepotřebný odpad z velké části využívají k potřebné věci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Filipínách staví školy z lahvíVideo: Reuters

 
Článek

Každý den se v Payatas Elementary School v provincii Laguna na Filipínách mačká ve školní učebně přes 70 žáků. Jsou hluční, nedávají pozor, učitelé se mnohdy místo výkladu učiva věnují utišování početného davu dětí. Podobnou situaci zažijete v mnoha státních školách po celé zemi.

Zdejší vzdělávací odbor, dá-li se to tak nazvat, o celé kritické situaci ví, ale bohužel kvůli nedostatku finančních prostředků s tím nemůže nic dělat.

Soukromí investoři se proto rozhodli vzít situaci do svých rukou, a začali stavět nové školní budovy za své vlastní prostředky. V každé nové školní budově plánují osm tříd, které budou zhruba dvakrát větší než klasické třídy, ale náklady na jejich výstavbu jsou zhruba třetinové.

Inteligentně využitý odpad

Jako hlavní stavební materiál nových škol jsou totiž použity plastové a skleněné lahve. Ty se naplní speciální směsí zeminy, vody a cementu a jsou pak využívány jako jeden z hlavních stavebních prvků celé stavby. V každé zdi jsou ponechány otvory sloužící jako ventilace.

"Jsme chudá země. Vzdělání je ale důležité, a tak musíme hledat všechna možná a dostupná řešení. Využití plastových lahví je dobrý začátek," vysvětluje Illac Diaz, vedoucí nadace My Shelter Foundation, která se na výstavbě podílí.

Podle Diaze navíc není vůbec náročné praktikovat podobné stavby i v jiných částech země. "Filipínci produkují takové množství odpadu, že by z něj bylo možné každé dva týdny postavit jednu budovu," dodává. Vše, co je k tomu potřeba, je jen podpora ze strany politiků a ochota realizovat potřebnou myšlenku.

Reklama

Související témata:

Související články

V centru Prahy má vyrůst dům bez oken

V Praze se už zase vedou vášnivé diskuse o moderní architektuře. Tentokrát jde o ultramoderní dům, který má vyrůst v samém centru Prahy, na konci Revoluční...

Výběr článků

Načítám