Hlavní obsah

Nejdražší rodinný dům světa stojí více než 36 miliard korun

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbohatší Ind a čtvrtý nejbohatší člověk světa Mukesh Ambani zbořil finanční hranice v oblasti rodinných domů, když si jen pro sebe a svou rodinu postavil v Bombaji věžák za 1,8 miliardy dolarů (cca 36,5 miliardy korun). Sedmadvacetipatrová stavba pojme například padesátimístné kino či taneční studio.

Článek

Architekti nejdražšího rodinného domu světa se údajně inspirovali visutými Semiramidinými zahradami a dali mu jméno Antilla po bájném ostrovu v Atlantickém oceánu. Stavba je jakýmsi sloupcem složeným z asymetrických dílků skla a oceli připomínajících obří lego. Mezi jednotlivými přechody prorůstají zahrady. Věž se tyčí do výšky 550 stop (167 metrů) a z vyšších pater skýtá úžasný výhled na Bombaj i Arabské moře. O stavbě napsal server NY Daily news.

Sedmadvacetipatrová věž o celkové rozloze 37 tisíc metrů čtverečných je větší než palác ve Versailles a její výstavba trvala celých sedm let. Stojí na exkluzivní Altamount Road, kde se nachází již několik nemovitostí cenou několikanásobně přesahujících ostatní stavby na světě, píše server.

Ambani se stěhuje do svého nového domu koncem měsíce a to se svou matkou, manželkou, třemi dětmi a 600členným personálem. A vypadá to, že jeho rodině toho v domě moc chybět nebude.

Heliporty i kino

Za zábavou nemusejí Ambaniho rodinní příslušníci dál než několik pater -  mohou si vybrat, zda se pobaví v 50místném kině nebo udělají něco pro své zdraví v tělocvičně nebo welness centru. Se svými partnery či přáteli to mohou roztočit v honosném tanečním sále. A party to mohou být opravdu obří, na pozemním parkovišti zaparkuje až 168 aut.

Ale pokud by se i tak začali "doma" nudit, mohou si prostě zaletět do oblíbeného klubu. Vrtulníkem jsou tam za chvíli, stačí jen jedním z devíti výtahů dojet k některému ze tří heliportů.

Podle časopisu Forbes je Ambani čtvrtý nejbohatší muž na světě, přičemž jeho čisté jmění dosahuje 29 miliard dolarů (téměř 500 miliard korun). Vede společnost Reliance Industries, olejový, maloobchodní a biotechnologický konglomerát, který je největším soukromým podnikem v Indii.

Je to jen obyčejný rodinný dům..

Jeho stavební počin je ovšem hodnocen různě. Takový typ megalomanství vyvolává v zemi, kde většina lidí vydělává méně než 2 dolary denně, i ostrou kritiku ze strany místních novinářů. I indický premiér Manmóhan Singh prý několikrát naléhal na podnikatele, aby šli ostatním vzorem v umírněnosti.

Ambaniho přátelé však majitele nejdražšího rodinného dumu světa brání. "On nemůže normálně chodit do kina jako vy nebo já," řekl Ambaniho spolupracovník Guardianu. "Takže si postavil dům podle jeho požadavků jako kdokoliv jiný. Je to jen rodinný dům, jen je velký. Není to žádná velká událost."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám