Hlavní obsah

V Telči má vyrůst technologické centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

V Telči na Jihlavsku možná vznikne technologické centrum, které bude zkoumat možnosti využití zemědělské produkce pro výrobu energií. Projekt chystá Energoklastr CTT Vysočina, s radnicí teď vyjednává o jeho umístění. Novinářům to ve středu řekl telčský starosta Roman Fabeš. Plánované pracoviště by mělo navazovat na činnost Centra pro transfer technologií (CTT), jehož stavba by měla v nejbližších měsících začít v Jihlavě.

Foto: Profimedia.cz

Telč

Článek

"Požádali nás, abychom deklarovali zájem o umístění tohoto centra v Telči," řekl Fabeš. Technologické centrum v Telči by mělo stát na soukromých pozemcích v průmyslové zóně poblíž výpadové silnice na Třebíč. Mělo by mít odborné laboratoře, experimentální bioplynovou stanici i podnikatelský inkubátor pro začínající firmy. Vzniknout by mělo nejméně 15 pracovních míst.

"Nezaměstnanost na Telčsku je v dnešní době zhruba 14 procent, to znamená každé pracovní místo, které se vytvoří, je ku prospěchu," řekl Fabeš. Podle jeho názoru by se na technologické centrum mohly nabalovat další firmy, což by pomohlo rozhýbat průmyslovou zónu. Zastupitelstvo města se už záměrem zabývalo opakovaně, nejvíc se debatovalo o stavbě bioplynové stanice. Investor má ještě pro zastupitele vypracovat studii průmyslové zóny. "Uvidíme, jak to bude pokračovat dál," dodal starosta.

Zájem o vybudování regionálního pracoviště v Telči ČTK potvrdil Václav Tůma z Energoklastru. Doplnil, že na tento projekt chce Energoklastr sehnat evropskou dotaci. Slíbenou ji už má na svoji investici za více než 400 miliónů korun v jihlavské průmyslové zóně.

V Telči už s podporou unie vzniká vědecké centrum za 238 miliónů korun. Místo v něm najde 40 odborníků. Pracoviště Akademie věd ČR by mělo fungovat nejpozději od roku 2013. Zkoumat bude vliv počasí na stavební materiály, proto bude obsahovat i klimatický tunel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám