Hlavní obsah

Finanční poradna: Bez přístupové cesty se k hypotéce nedostanete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láká vás představa bydlení v domečku se zahradou? Dokonce jste už našli pozemek svých snů, na němž by měl váš vysněný dům stát? Dříve než podepíšete kupní smlouvu, ověřte si několik zásadních informací, které by vám mohly vaše sny zhatit. Jedním z nejčastějších zádrhelů, který znemožní stavbu a získání hypotéky, je přístupová cesta k pozemku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle zkušeností hypotečních specialistů je zjištění informací o přístupové cestě k nemovitosti extrémně důležité nejen při koupi pozemku ke stavbě, ale také u developerských projektů. Právě v těchto případech totiž nejčastěji dochází ke komplikacím při získání hypotéky. Každá banka, u které byste žádali o hypotéku, totiž bude vyžadovat kromě jiného i dokumentaci o tom, že u příslušné nemovitosti je k dispozici přístupová cesta.

V ideálním případě by tato cesta měla být veřejná, to znamená například v majetku obce nebo kraje. Je-li cesta v soukromém majetku fyzické nebo právnické osoby (což je právě u developerských projektů velmi časté), poskytne banka hypotéku jen v případě, že předložíte dokumentaci o právně zajištěném přístupu k pozemku. Na pozemek s cestou musí být uvaleno věcné břemeno, kterým bude umožněno používání cesty.

Pokud kupujete nemovitost, kde se vybudování cesty teprve připravuje, budete pro banku potřebovat dokumentaci o tom, kdo se zavázal cestu vybudovat a kdy, včetně mapy, kudy cesta povede.

Co si ještě zjistit

Co byste ještě měli mít ověřeno, než se rozhodnete koupit pozemek? „Určitě si zjistěte, zda je příslušný pozemek v územním plánu obce určen pro zástavbu,“ upozorňuje Jan Lener ze společnosti Broker Consulting. Ověřte si také, zda jsou k pozemku vedeny inženýrské sítě – kanalizace, elektřina, plyn, telekomunikace a také, kudy jsou vedeny. Situace, kdy majitel pozemku zjistí, že na místě, kde měl v plánu vybudovat základy domu, jsou vedeny dráty nebo potrubí, nejsou v praxi výjimkou.

Při koupi nemovitost vždy platí pravidlo nepodléhat emocím a nechat si dostatek času na zjištění všech potřebných informací před podepsáním kupní smlouvy. Pokud zjistíte, že na vámi vybraném pozemku nedostanete povolení ke stavbě, případně nebude možné nemovitost zkolaudovat, peníze už vám nikdo nevrátí.

Na vaše dotazy odpovídá Petr Rozkošný z konzultantské společnosti Broker Consulting.

Mám šanci získat hypotéku, když budu kupovat družstevní byt, který mi do osobního vlastnictví bude převeden až za 25 let?
Standardně platí, že hypoteční úvěr lze poskytnout na koupi družstevního bytu, který bude nejpozději do 24 měsíců převeden do osobního vlastnictví, kdy vám banka na tuto přechodnou dobu poskytne tzv. předhypoteční úvěr. Bude-li však byt převeden do osobního vlastnictví až za 25 let, nezbývá než tento záměr financovat jiným typem úvěru, tzn. úvěrem ze stavebního spoření, záleží však na výši požadovaného úvěru. U vyšších úvěrů totiž i stavební spořitelny chtějí zastavit nemovitost. V rámci hypotečních úvěrů lze také situaci řešit zástavou jiné nemovitosti nacházející se v osobním vlastnictví, např. vašich rodičů či sourozence (teoreticky může jít o nemovitost kohokoliv na území ČR, ale sehnat někoho takového v praxi je velmi nepravděpodobné). Na této nemovitosti však nemůže váznout zástavní právo jiné banky.
S přítelkyní jsme si koupili byt na hypotéku, teď jsme se rozešli, a já bych ji potřeboval vyvázat, jak mám postupovat?
V tomto případě bude banka posuzovat vaši schopnost hypoteční úvěr splácet. Jsou-li vaše příjmy na odpovídající úrovni, nebude s vyvázáním přítelkyně problém. Nedosahujete-li požadovaných příjmů, bude nutné za přítelkyni najít „náhradu“, např. rodiče či sourozence, tak aby byla zachována schopnost splácení úvěru ze strany dlužníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Finanční poradna: Jak spoří Češi

Češi jsou ve srovnání s vyspělými zeměmi považováni za spořivý, ale konzervativní národ. Přesto jen třetina Čechů má vytvořenou dostatečnou finanční rezervu na...

Výběr článků

Načítám