Hlavní obsah

Obří centrum v Plzni dostalo přívětivější rysy

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádný supermarket. Menší obchody, restaurace, služby, fitness, kulturní sál, byty, kanceláře a také třeba netradiční dráha pro in-line bruslaře. Tak má podle úterní prezentace společnosti Amádeus Plzeň vypadat obří multifunkční centrum, které nahradí uzavřený Dům kultury ve středu západočeské metropole.

Článek

Mění se i název. Už to nebude Aréna, ale Corso Americká, to podle bulváru, vedle něhož má skoro dvouhektarový komplex za více než dvě miliardy korun vyrůst.

V zimě dojde na zbourání kulturáku. „Stavět se začne zřejmě v březnu a hotovo by mělo být do konce roku 2013,“ sdělil zástupce investora Jan Petřík. Nyní probíhá posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA), pak společnost požádá o územní rozhodnutí.

Původní projekt, který vyvolal kritiku části veřejnosti, prošel proměnou na základě požadavků města. „Provedli jsme minimálně osm vstřícných kroků,“ uvedl Petřík a dodal: „Posouvat to někam dál už příliš nelze, dostali bychom se do nesmyslných čísel.“

Další změny? Ne!

Radnice bude podmínky pro zástavbu dotčeného území teprve schvalovat – stále třeba nemá jasno, jak vyřešit dopravní napojení, ve hře je i varianta nové křižovatky na Americké. „To by ale bylo zcela nesmyslné,“ podotkl Petřík, podle něhož postačí úpravy křižovatky U Jána a Denisova nábřeží.

Investor nemíní ustoupit ani v otázce vzhledu fasády, která je podle architektů z komise stanovené městem na tak rozlehlý objekt málo členitá. „My se domníváme, že je rozčleněná dostatečně, a naši architekti budou v případě nutnosti své dílo bránit,“ řekl Právu Petřík.

Původní počet sedmi set parkovacích míst se snížil o dvě stě.

Místo aut bruslaři

„V ušetřeném prostoru na střeše budovy plánujeme ojedinělé centrum volného času s tři sta metrů dlouhou bruslařskou in-line dráhou, horolezeckou stěnou, lezeckým centrem a dalšími prvky,“ doplnil Petřík.

„Proti původnímu projektu je to posun pozitivním směrem,“ reagoval Martin Marek z občanského sdružení Kultura(k) vítězí, které bojuje za zachování Domu kultury a staví se proti výstavbě nového centra. „Nemáme však žádný důvod věřit tomu, že to, co je tady prezentováno, bude i realizováno. A nevěříme, že si to město dokáže pohlídat,“ doplnil.

Podle náměstka plzeňského primátora Petra Runda (ODS) ale bude pro investora lepší, když se s městem dohodne. „Jinak riskuje naše odvolání v rámci správních řízení,“ uzavřel Rund.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám