Hlavní obsah

U pražského tunelu Blanka mají vyrůst byty a hotel

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Co všechno stavitelé městského okruhu zaberou a skosí, napadlo snad každého, kdo v posledních dnech viděl velký pozemek na rohu ulic Střešovická a Patočkova. Kácení ovocných stromů a demolice zahradních domků ale tentokrát nebyly výhradně jejich iniciativou.

Foto: Petr Janiš, Právo

Na rohu ulic Patočkova s Střešovická padly desítky stromů, stavět se tu mají bytové a hotelové domy.

Článek

Nic to ovšem nemění na tom, že ořešáky královské, oceněné na více než 300 tisíc korun, ustoupily záměru postavit v sousedství tunelů na hranicích Pražské památkové rezervace osm domů s byty a hotely.

Stavební povolení platí od loňského října. Stromy, které byly ozdobou dřívější zahrádkářské kolonie, zmizely v zimě. Magistrát proti kácení stromů nic nenamítal. „Koeficient zeleně je splněn,“ řekl ve zprávě, jež konstatovala, že zkoumání dopadů stavby na životní prostředí není nutné, bývalý ředitel magistrátního odboru ochrany prostředí Jan Winkler.

Parcela s výměrou téměř 7500 metrů čtverečních patří investorovi. „Jde o pozemek, který prodalo hlavní město Praha na výstavbu ubytovacího a bytového komplexu. Prodán byl přes výběrové řízení,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Šalek.

Podle katastru nemovitostí jde o zemědělskou půdu a památkově chráněné území na hranicích památkové rezervace. Město se zbavovalo pozemku už před šesti lety, společnost Agana se s nabídkou přes 62,7 miliónů korun za parcelu (8660 korun za metr čtvereční) umístila až třetí.

Stavbě bude předcházet archeologický průzkum

Předchozí dva zájemci patrně od koupě odstoupili a výhled na Pražský hrad z úpatí kopce směrem na Petřiny získala Agana. Investorem má nakonec být jiná společnost, sídlící na stejné adrese na Ořechovce. Územní plán se měnit nemusí, jde o smíšené území obchodu a služeb.

U střešovických vil tak mají místo višní, jabloní, hrušní, meruněk a ořešáků vyrůst čtyři moderní pětipodlažní hotelové apartmány s kapacitou asi šedesát lůžek. Další čtyři čtyřpodlažní domy, které navrhl architekt Jiří Schindler, budou určeny k bydlení patrně za komerční ceny.

Památkáři trvali na tom, aby se návrh zjemnil a aby novostavby tvořily „přirozené ukončení historické zástavby památkové zóny Vilová čtvrť Ořechovka“. Stavět se patrně ještě nezačne, musí tomu předcházet archeologický průzkum. Měl by navázat na průzkum na druhé straně Patočkovy ulice, kde společnost Eurovia staví spojení Strahovského tunelu a budovaného tunelu Brusnice, součásti tunelového komplexu Blanka.

Předpokládá se, že zde stála stará cihelna Hubálka, dřívější nálezy ukazují na střídání kultur a pohřebiště ze starší doby železné (750 až 400 před naším letopočtem). Jednou zde budou patrně garáže.

Reklama

Související témata:

Související články

Holešovická tržnice se změní

Praha prostřednictvím radní Alexandry Udženije (ODS) zahájila jednání s nájemcem Holešovické tržnice, společností Delta Center. Cílem je, aby firma zahájila...

Výběr článků

Načítám