Hlavní obsah

V Brně roste budova ve tvaru zaoceánské lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaoceánskou loď připomíná nová budova stálé expozice loutek brněnského divadla Radost. Ačkoliv stavba potrvá nejméně do března, už nyní kolemjdoucí zaujme příď pomyslné lodi, jež se klene nad ulicí Cejl. V budově po jejím dokončení divadlo vystaví svou sbírku loutek z inscenací, které soubor uvedl v posledním půlstoletí.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Nové muzeum loutek má tvar obří lodi.

Článek

Divadlo archivuje stovky loutek, které se v muzeu budou obměňovat, řekl manažer Radosti Petr Jančařík.

Hlavním stavebním materiálem budovy je dřevo. Přístavba je spojena se starší budovou ve dvorním traktu, v níž dosud byly loutky uskladněny. Ateliér ani sklad však už nestačily potřebám divadla. Náklady na přístavbu s expozicí, opravu starší stavby a úpravu dvora divadla činí 44 milionů korun. Ozdobou nové budovy se stane orloj s pohybujícími se loutkami.

Foto: Igor Zehl, ČTK

V sousedství brněnského Divadla Radost se staví budova muzea loutek. Má tvar lodi, která částečně zasahuje do ulice Cejl.

Motiv lodi se prolíná celým areálem divadla. Hlavní budova se vstupem z Bratislavské ulice připomíná kapitánský můstek. Lodní palubou se inspirují i některé prvky v interiéru. Při pohledu z ptačí perspektivy má tvar lodi i celý areál mezi Bratislavskou a Cejlem.

Stálá expozice v nové budově naznačí, jak se loutkářské umění v Radosti vyvíjelo od 50. let 20. století do současnosti. Všechny loutky účinkovaly v některých inscenacích. Divadelníci z každé hry archivují dvě nebo tři nejpovedenější loutky. Expozice představí šíři loutkářských technik, použitých materiálů a výtvarného zpracování.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Malíř Ladislav Kucharski pracuje na malbě na štítu budovy podle předlohy.

"Počítáme s tím, že ve výstavě se budou hrát některá komornější představení, třeba pro jednu školní třídu," uvedl Jančařík. Divadelníci tam zřejmě přenesou například hru Jen počkej, hlemýždi aneb Pohádky z muzea, která v srpnu zvítězila na mezinárodním festivalu v Mariboru.

Divadlo Radost je profesionální soubor, který se věnuje především loutkovému divadlu. Připravuje inscenace nejen pro děti, ale i další věkové kategorie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám