Hlavní obsah

Do opuštěných hal v Ostravě se má vrátit život

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádat koncerty a kulturní akce bez toho, aby rušily obyvatele Ostravy či možnost relaxačního a sportovního vyžití pro lidi v jakémkoli počasí. Takovou představu má ostravský magistrát o proměně bývalých továren (elektrocentrály a energetické ústředny), takzvaného Trojhalí, které prozatím chátrá na území bývalé koksovny Karolina, kde společnost Multi Development buduje novou městskou čtvrť.

Článek

„Zastupitelé města rozhodli, že oba památkově chráněné objekty vloží do nové společnosti, která bude sdružovat právnické osoby. Sdružení se pak v budoucnu postará nejen o nutnou rekonstrukci budov, ale také o to, aby byly občany využívány,“ sdělil primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) s tím, že v současnosti továrny vlastní město.

„Odkoupili jsme totiž i ústřednu, takzvané dvojhalí, od firmy Multi Development za symbolických 10 tisíc korun. Pro město je výhodné vlastnit obě památky, jelikož může na jejich opravu získat peníze od Evropské unie. Navíc máme i dozor nad jejich používáním,“ doplnil primátora jeho náměstek Lukáš Ženatý (ODS).

„Zakládajícími členy nového sdružení mají být společnost Vítkovice, Vítkovická střední průmyslová škola a gymnázium, zájmové sdružení Dolní oblast Vítkovice, statutární město Ostrava, počítá se i s Moravskoslezským krajem,“ uvedla ostravská mluvčí Andrea Vojkovská s tím, že cílem sdružení budou aktivity přispívající k zachování, rozvoji a propagaci kultury, vědy a výzkumu v Moravskoslezském kraji.

Architekt Josef Pleskot městu již představil svou novou studii, která zahrnuje proměnu dvou továren v rámci rekonstrukce Dolní oblasti Vítkovic.

„Sám od sebe za námi přišel s konceptem průchozího zastřešeného náměstí velkého tak, jako Masarykovo náměstí v centru. Vznikl by tak prostor pro veřejné aktivity jako jsou jarmarky, trhy, koncerty, debaty, přehlídky, výstavy či sport,“ popisoval primátor.

V objektu Ústředny Karolina by pak podle informací města vznikly multifunkční tělocvičny s zázemím. Vše doplní společný suterén, který obě budovy spojí v Trojhalí Karolina.

Nová městská čtvrť Nová Karolina, která má být hotova v roce 2018, by tak nabídla lidem další využití volného času.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám