Hlavní obsah

Opava získala z Evropy 220 miliónů na opravu divadla a Domu umění

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velmi úspěšné bylo město Opava se svými žádostmi o evropské peníze na rekonstrukci stánků kultury. Z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko město získalo 220 miliónů korun: 116 miliónů půjde na obnovu Domu umění, 104 milióny pak podpoří rozpočet projektu na opravu Slezského divadla.

Foto: Profimedia.cz

Opavské Horní náměstí

Článek

Dům umění v Opavě funguje od 70. let minulého století v objektu dominikánského kláštera, jeho součástí je i přilehlý kostel svatého Václava a kaple.

„V Domě umění odborníci zrestaurují fresky v kostele a v kapli, sídlit tam bude městská galerie, základní umělecká škola a vinárna U Přemka. Práce na projektu mají skončit v půlce příštího roku,“ informoval mluvčí ROP Michal Sobek.

„Celkem vyjde rekonstrukce Domu umění na 132 miliónů,“ doplnil opavský mluvčí Jan Šindler s tím, že projekt vypracovali pražští architekti Mikuláš Hulc a Daniel Špička, kteří se podíleli také na opravě středověkého dominikánského kláštera.

Slezské divadlo pak město s podporou Evropské unie opraví za 115 miliónů korun. „S opravou se začalo již na začátku letošních letních prázdnin. Novou vizáž dostane jeviště, hlediště, ale také zázemí divadla, které je kulturní památkou z roku 1805,“ dodal dále mluvčí.

Diváci budou mít opět možnost v divadle zhlédnout představení na jaře 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám