Hlavní obsah

Futuristická věž ve tvaru šroubovice DNA vyroste v Londýně

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský starosta Boris Johnson na konci března prezentoval futuristický projekt 115metrové věže nazvané Orbit, jež by měla stát u vchodu olympijského stadionu. Svým tvarem věž mnoha lidem připomíná šroubovici DNA. Stavba je neobvykle asymetrická, jakoby rozevlátá, je obtočená olympijskými kruhy ve spirále.

Foto: Profimedia.cz

Londýnská věž ArcelorMittal Orbit bude stát u olympijského stadionu.

Článek

Konstrukce počítá s vyhlídkovou terasou s restaurací, na niž se návštěvníci dostanou buď po krytém schodišti, nebo mohou vyjet výtahem. Věž by měla mít kapacitu 700 osob, z každé strany má vypadat jinak, což by v důsledku znamenalo obejít ji celou dokola, aby si každý o ní udělal ucelenou představu.

Tvar obrácené pyramidy

Se svojí výškou bude věž Orbit nejvyšší stavbou ve Velké Británii, dokonce bude o 22 metrů vyšší než newyorská socha Svobody. Převýší dokonce slavný londýnský Big Ben, jenž má 96 metrů, a Nelsonův památník s jedenapadesáti metry výšky. Nedosáhne ovšem velikosti vyhlídkového kola London Eye (135 metrů).

Od Eiffelovy věže, která měří 324 metrů, se londýnský Orbit liší tím, že nebude stát na základech ve tvaru pyramidy, nýbrž bude jako otočená pyramida špičkou dolů.

Formální název zní ArcelorMittal Orbit

Radní Johnson vyslovil přání, že olympijský stadion i věž budou veřejnosti sloužit i po skončení olympijských her v roce 2012. Stavbu věže bude financovat ocelový magnát Lakshmi Mittal, jehož jméno také věž formálně ponese: ArcelorMittal Orbit.

Johnson se také vyjádřil, že věž by se měla stát dalším turistickým objektem Londýna a zároveň by mohla sloužit jako výletní místo a zábavní atrakce pro celou rodinu. „Východní Londýn bude moci být hrdý na nový, zajímavý objekt, který bude znát celý svět,“ předpověděl Johnson.

Spolupráce sochaře s inženýrem

Na projektu pracoval sochař Anish Kapoor, držitel prestižního Turnerova ocenění. Pomáhal mu inženýr Cecil Balmond ze společnosti Arup, jenž se proslavil návrhem budovy CCTV v Pekingu, v níž sídlí čínská televizní stanice.

„Nabídka realizace takové stavby, jako je věž Orbit, se neodmítá. Taková přichází pouze jednou za život,“ rozplývá se Kapoor.

Rozpočet stavby počítá s celkovou částkou 19,1 miliónu liber (v přepočtu 551,6 miliónu korun). Z toho 16 miliónů liber (462 mil. korun) zafinancuje ocelový koncern ArcelorMittal a 3,1 miliónu liber zaplatí Agentura pro rozvoj Londýna.

Ředitel galerie Tate Modern Nicholas Serota, jenž zasedal v komisi hodnotící soutěžní návrhy olympijské věže, se vyjádřil k vítěznému návrhu: „Spolupráce Anishe Kapoora, Cecila Balmonda i Lakshmiho Mittala je koktejlem sochařiny, inženýrského umu a obchodu, která Londýnu přinese světový věhlas.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám