Hlavní obsah

Bydlení na okraji Prahy splňuje kritéria klidného života na vsi

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soňa a Marek Doležalovi bydlí již čtyři roky v podnájmu a dospěli k názoru, že je na čase postarat se o vlastní bydlení. Dosud žijí v centru metropole, kde oba pracují, ale byt hledali na západním okraji Prahy. Hlavně proto, že tu Marek vyrůstal, má tady rodiče a většinu kamarádů. V blízké době také plánují rodinu a chtějí pro děti větší klid.

Foto: Milan Malíček, Právo

V moderním propojeném obytném prostoru se nachází kuchyň, obývací pokoj i jídelna.

Článek

Startovací byt 2+kk si našli v komplexu Zličínský dvůr, zejména proto, že se nachází blízko metra a nákupního centra, které jsou dostupné pěšky i autobusem. Na druhou stranu jsou tu také možnosti procházek, jízdy na kole a dalších aktivit pro volný čas. Nespornou výhodou je vzdálenost 20 minut od centra Prahy, takže kvůli stěhování neuvažují ani o změně zaměstnání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Praktické uspořádání prostoru dovoluje jednoduchá a zajímavá dispozice bytu.

Dalším důvodem, proč se zaměřili na tuto lokalitu, je výstavba parku, který vznikne v blízké budoucnosti propojením městských částí Řepy a Zličín, čímž se rozšíří možnost vycházek do přilehlého okolí. Předností místa je také funkční občanská vybavenost. K dispozici jsou tu školky, školy i zdravotnická zařízení, nákupní a kulturní centrum s multikinem. Dostupný je pražský okruh, dálnice D5 i centrum města.

Třípodlažní vila-domy

„Zličínský dvůr nás oslovil, protože tento projekt tvoří subtilní třípodlažní vila-domy. V každém z nich je jen dvanáct bytů, s jejichž majiteli vytvoříme společenství vlastníků. Ke každému bytu je pod domem kryté parkovací stání, což je výhodné především v zimních měsících.

Foto: Milan Malíček, Právo

I když jde o dvoupokojový byt, bylo tu dost místa pro jídelní stůl i skleník.

Nám se líbil dvoupokojový startovací byt, ale vybírat jsme mohli minimálně ze tří typů dvoupokojových a jednoho třípokojového bytu. Zvolili jsme si byt v přízemí s dostatečně velkou zahrádkou, který nám vyhovuje. Ale myslím si, že zahrádku oceníme teprve, až budeme mít děti,“ svěřuje se Soňa, která nezahálí a už nyní plánuje, jaké rostliny si na minipozemku vysadí, kde bude pískoviště a kde sezení.

Jednoduchá dispozice

Byt 2+kk o rozloze 56 m2 působí dost prostorně, ke každému bytu patří zděná sklepní kóje, která přiléhá přímo k parkovacímu stání. Také obytné místnosti jsou prostorné a zajímavé. V poměrně velké předsíni se nachází druhé WC, což je výhodné pro rodinu s dětmi, ale i pro naše hostitele, kteří si potrpí na časté návštěvy. Ten, kdo druhou toaletu nepotřebuje, může prostor využít i jako samostatnou šatnu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Z prostorné předsíně obdélníkového tvaru vedou dveře na druhé wc a do obýváku.

I když Soňa s Markem byli u projektu od samého začátku, nevyužili možnost dispozičních změn. S uspořádáním místností jsou spokojeni. „V obytné části je kuchyň, jídelna i obývák v jednom, což splňuje naše představy o bydlení, a ložnice s koutem pro malou pracovnu. Tady plánujeme v budoucnu postýlku, případně patrovou postel pro dvě děti. Ze všeho nejvíc se těšíme na zahrádku, ve které chceme hodně zeleně, protože máme rádi kontakt s přírodou. Vyhovuje nám, že si ji můžeme upravit podle svého, jen ploty zůstanou jednotné.“

Vzdušné linie

Naši hostitelé jsou rádi, že je v bytě hodně světla - místnosti jsou situované na severovýchod. Okna v přízemí mají bezpečnostní fólii, která brání rozbití skla. Je to i podmínka pro pojištění bytu. Do přízemních bytů lze namontovat do oken bezpečnostní žaluzie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pro ložnici byla vyčleněna menší místnost, ale vešlo se sem vše, co bylo potřeba.

Foto: Milan Malíček, Právo

V ložnici za koupelnou vznikl prostor se šatní skříní, který se bude zatím využívat jako pracovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do poměrně velké koupelny se s přehledem vejde pračka a skříň naproti zrcadlu.

Je vidět, že si Doležalovi potrpí na jednoduché a vzdušné linie i svěží barvy. Preferují světlý nábytek, který je opticky lehký. V předsíni i ložnici je šatní skříň, takže prozatím bude dost úložného prostoru.

Kuchyňská linka není součástí dodávky bytu, tu si vybírá každý individuálně, zato s možností využít slevu od designového studia, které je partnerem firmy. Doležalovi dali přednost praktické sestavě odlehčené horními skříňkami s matovým sklem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Samotná kuchyňská linka není součástí předání bytu.

„Hodila se nám i standardní plovoucí laminátová podlaha a také béžová dlažba v kuchyňském koutu. V koupelně jsme vybrali nadčasovou kombinaci jemně oranžových a bílých obkladů před modrými a praktičtější se nám zdály dveře s obložkami bez prosklení. Doufám, že se nám povedlo zařídit byt vkusně. Zdá se, že tu zatím nic podstatného nechybí a přitom máme všude dost místa,“ říká Marek.

Způsob financování

Původně si Doležalovi chtěli byt pořídit až po jeho dokončení, ale využili na doporučení známého služeb Hyposervisu, který jim poradil a převzal vyřízení hypotéky ihned. Domluvili si schůzku s agentem a rozhodli se pro dvoupokojový byt. Zaplatili zálohu 50 000 Kč + DPH a podepsali závaznou rezervační smlouvu. Následovala záloha ve výši 15 % včetně rezervačního poplatku s tím, že zbytek zaplatí před dokončením stavby. „Pro nás je to taková vesnice ve městě a už nyní se těšíme na předání bytu v létě letošního roku.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám