Hlavní obsah

Pelléova vila v Bubenči trpí stavbou tunelu Blanka

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstavba tunelu Blanka neztrpčuje život jen obyvatelům přilehlých domů, ale také obchodníkům či galeriím. Známá novorenesanční Pelléova vila v pražské Bubenči si kvůli stavbě stěžuje na úbytek návštěvníků. Od radnice Prahy 6 proto dostala letos na provoz o padesát tisíc korun víc než v předchozích letech, kdy dotace byla půl miliónu korun.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Od letošního června by se Pelléova vila měla změnit v oficiální místo pro oddávání snoubenců.

Článek

„Zhoršila se možnost přístupu k vile. To byl důvod, proč došlo k navýšení,“ řekl Právu mluvčí šesté městské části Martin Šalek.

Jindy snadno přístupná budova ze zastávky Hradčanská je nyní obklopena dřevěnými zátarasy a výmoly. Najít k ní cestu si vyžaduje chvíli hledání.

„Jsme obklopeni stavbou. Je to náročné se sem dostat jak pro pěší, tak pro auta,“ uvedla zástupkyně ředitele Pelléovy vily Magda Urbanová. Podle ní se vila, kde se nachází sbírka afrického umění a díla českého výtvarníka Jiřího Anderleho, v současné době potýká s nedostatkem peněz.

Přiblížilo by nás to také víc lidem
Magda Urbanová, správkyně vily

Přestože za dotaci od města je galerie vděčná, nepokryje všechny náklady. Výrazněji by jim mohl pomoci záměr radnice přestěhovat oficiální obřadní síň z dejvického Skleněného paláce právě do bubenečské vily. Tu městská část vybrala hlavně kvůli atraktivnosti jejího interiéru i exteriéru.

Z obřadní síně ve Skleňáku chce totiž Praha 6 udělat od září občansko-podnikatelské centrum pro obyvatele šestky. První snoubenci by si tak v prostorách Galerie Anderle mohli říct své ano již v červnu.

„Bylo by to pro nás velké oživení. Přiblížilo by nás to také víc lidem,“ konstatovala Urbanová s tím, že už teď se v prostorách Pelléovy vily konají svatební obřady. Ačkoliv je na území šesté městské části mnoho atraktivních míst pro konání svateb - např. Písecká brána, Hvězda nebo Ladronka, zájem je prý velký. Svatebčany neodradily ani stavební práce na nedaleké Blance. Loni bylo ve vile oddáno dvacet pět párů.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Od letošního června by se Pelléova vila měla změnit v oficiální místo pro oddávání snoubenců.

Právě svatební obřady tvoří vedle komerčních pronájmů prostor firmám či prodeje vstupenek jeden z příjmů galerie, kterou spravuje Obecně prospěšná společnost Pelléova vila. Svatba vyjde v prostorách s netradiční kulisou na tři tisíce korun. Od chvíle, kdy se vila stane oficiální obřadní síní, snoubenci tady budou v určených dnech oddáni zdarma.

„Tím, že tady již teď probíhají svatební obřady, nebudou nutné žádné stavební nebo jiné úpravy,“ podotkla Urbanová. Doplnila, že nespornou výhodou Pelléovy vily je rovněž parkoviště pro zhruba dvanáct aut. Městská část by měla vile rovněž každý měsíc přispívat určitou částku jako kompenzaci za to, že se stane oficiálním místem pro konání svatebních obřadů a přijde tak o část finančních příjmů, kdy se omezí možnost pronajímání.

Kromě toho, že by se galerie měla stát obřadní síní Prahy 6, plánuje také vila rozšíření výstavních prostor a pravidelných výstav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám