Hlavní obsah

Plástvovitá buňka nabízí luxus soukromí uprostřed velkoměsta

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soukromí uprostřed města za výhodnou cenu a rychle. Komu by se o takovém bydlení nesnilo? Řešením jsou obytné buňky ve tvaru šestiúhelníku, jež se dají převést v nákladním kontejneru. Na místě je potom řemeslníci díky důmyslnému systému postaví velmi rychle a efektivně.

Článek

Kanadský architekt Mira Yung navrhl prefabrikát Iro především jako rychlé řešení při nutném stěhování za prací nebo rodinou. Buňka má sloužit především jako nouzové řešení v okamžiku, kdy není možné v dané lokaci sehnat pronájem nebo nemovitost ke koupi.

Šestihranné stavby umožňují vzájemné provázání v celé čtvrti, ale mohou rovněž stát samy o sobě. Jejich stabilitu potom zajišťují nastavitelné chůdy. Nakumulované domky tulící se k sobě mají logicky nižší spotřebu energií. Volně stojící zase zajistí majiteli větší klid.

Městský život

Konstrukce stěn umožňuje například upevnění fotoelektrických panelů a vnější trojúhelníkové panely poskytují mobilní zastínění a hlídají soukromí. Úsporu prostoru pomáhají řešit posuvné dveře do zahrady i rozložení místností v objektu. Dům může být připojen k elektrické i vodovodní síti. Zároveň je ale možné čerpat vodu s přistavené nádrže sbírající dešťové srážky.

Přesto se ale s velkou spotřebou energií v buňkách nepočítá, městský životní styl, k němuž jsou určeny, totiž předpokládá přítomnost prádelny a jídelny. Součástí je ale přesto kuchyně umožňující jednoduché vaření. Iro ale nabízí útulné prostředí pro práci i spánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Malostranská beseda opět září novotou

Dějiště mnoha koncertů a dalších kulturních akcí, budova Malostranské besedy, se dočkala zásadní investice. Nákladem více než 200 miliónů korun byla kompletně...

Výběr článků

Načítám