Hlavní obsah

Malostranská beseda opět září novotou

Právo, Hynek Paštěka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějiště mnoha koncertů a dalších kulturních akcí, budova Malostranské besedy, se dočkala zásadní investice. Nákladem více než 200 miliónů korun byla kompletně zrekonstruována a nyní bude opět sloužit svému účelu. Sloužit veřejnosti začne koncem února.

Foto: ČTK

Malostranská beseda v Praze byla 19. prosince slavnostně otevřena po rekonstrukci.

Článek

Původně se počítalo s daleko menším objemem vynaložených peněz s tím, že rekonstruováno bude jen první a druhé patro budovy. „Pak jsme si ale říkali, že by bylo škoda nevyužít příležitosti a neopravit Malostranskou besedu celou. Zvlášť si cením osazení tří věží, které na budově nebyly od roku 1825. Myslím, že výsledek stojí za to a budova může být v takovém stavu klidně dalších 150 let. Beseda je ve výborném stavu,“ sdělil starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

„Jsem hlavně hrozně rád, že se rekonstrukci podařilo zvládnout v požadovaném termínu. Doufám, že pronajímatelé budou besedu vést v jejím původním duchu,“ řekl Právu bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma.

Nový krov

Velmi náročná byla například rekonstrukce krovu, kde vznikl nový prostor pro pořádání výstav. „Původně nás tam památkáři vůbec nechtěli pustit. Trvali na tom, že prostor půdy využíván nebude. Po řadě vzájemných kompromisů zde však výstavní síň vzniknout mohla.

Foto: Hynek Paštěka, Právo

Těsně před otevřením ještě dělníci montovali nové osvětlení do podloubí domu.

Část krovů zůstala původních, část je nová. V nich není jediný hřebík nebo šroub, vše se dělalo technologií, která se co nejvíce přibližuje tehdejším stavebním postupům,“ vysvětlil autor projektu rekonstrukce, architekt Jan Karásek. Technický problém představovalo také osazení věží, i ten se nakonec podařilo vyřešit.

Malostranská beseda by měla opět začít sloužit veřejnosti na konci února.

Galerie a videokavárna

„Na půdě bude galerie s dlouhodobými výstavami českých autorů. Ve druhém patře počítáme s videokavárnou, kde by měly být promítány dokumenty, filmové speciály, retrospektivy či adrenalinové filmy. Zkrátka díla pro menšinového diváka. V hudebním a divadelním klubu budou probíhat šestkrát týdně koncerty, neděle bude vyhrazena divadlu. V přízemí pak umístíme kavárnu, restauraci a pivnici,“ řekl Právu umělecký ředitel a člen představenstva společnosti Malostranská beseda, a. s., David Hanzlík.

Pražané si mohou zatím nevybavené prostory Malostranské besedy prohlédnout dnes od 13.00 do 17.00, kdy bude na náměstí probíhat veselice. V 15.00 kardinál Miloslav Vlk vysvětí 160 kilogramů vážící zvon, který se vyzdvihne do střední věže.

Reklama

Související témata:

Související články

Ze staré lodi vznikl kostel pro mladé

Loď nemusí být určená jen pro přepravu lidí nebo nákladu na vodě. Je možné ji využít jako místo pro bohoslužbu, která připomíná rockový koncert.

Výběr článků

Načítám