Hlavní obsah

Solární les promění parkoviště v ekologickou nálevnu pro elektromobily

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekologické návrhy často pokulhávají v praktičnosti a využitelnosti. Že může ekologické smýšlení přinést i skutečně inovativní a praktickou myšlenku však dokázal designér Neville Mars, který navrhl parkoviště s obřími solárními stromy, jež napájejí přijíždějící elektromobily a zároveň jim poskytují stín.

Foto: Profimedia.cz

Auto můžete připojit do zásuvky ve kmeni stromu.

Článek

Celý návrh je vlastně docela logický. Proč napájet svůj elektromobil doma v garáži nebo na speciálně určených stanicích, když ho můžete „upíchnout“ do zásuvky, zatímco jdete na nákup nebo do kina. Velké solární tabule připomínající listy, zajistí automobilu stín a navíc pochytají tolik solární energie, že napojí vaše vozidlo dostatkem energie pro další jízdu.

Foto: Profimedia.cz

Ekologické solární lesy se otáčejí za slunečním svitem

A „tak jako slunečnice každý den otáčí se za sluncem,“ otáčí se i solární les za paprsky. Jednotlivé „listy“ se pohybují tak, aby si vzájemně nestínily a byly schopné nasát co největší množství energie. Celý projekt navrch působí vyloženě vkusně. Ačkoli se tedy zatím jedná o vizi do budoucna, zaslouží si projekt pozornost. S postupným šířením elektromobilů na něj jistě jednou dojde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám