Hlavní obsah

Slavný dům Franka Lloyda Wrighta Ennis House je na prodej

Novinky, Zuzana Fišerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný dům Franka Lloyda Wrighta Ennis House v Los Angeles, který se objevil v kultovním snímku Blade Runner, je na prodej. Tento dům se stal vyhledávanou turistickou atrakcí právě díky filmu Ridleyho Scotta téměř před více než pětadvaceti lety, ale od té doby byl vděčnou kulisou například ve filmu Twin Peaks nebo Buffy, zabíječka upírů. Nyní podle serveru The Guardian ohrožuje kolemjdoucí a na opravy došly finance.

Foto: Profimedia.cz

Ennis House v Los Angeles

Článek

Dům pochází z roku 1924 a v současné době je kvůli špatnému stavu veřejnosti uzavřen. Fasáda opadává a na mnoha místech se objevily mohutné praskliny zejména kvůli poškození, které budova utrpěla v důsledku zemětřesení v roce 1994 a mohutných dešťů v letech 2004 a 2005.

Nadace pro záchranu Ennis House, jejímž členem je i herečka Diane Keatonová, dokončila první etapu stabilizačního a renovačního programu, ale pak projektu došly peníze. Prezident nadace James De Meo uvedl: „Udělali jsme výrazný krok dopředu, ale soukromý majitel s konkrétní představou a dostatečnými finančními zdroji bude v záchraně objektu úspěšnější než my.“

Poslední soukromí majitelé Ennis House se budovy zbavili v roce 1980 a od té doby ho spravuje nadace. Stavba se dostala na seznam nejohroženějších památek Národního fondu ochrany památek i Světového památkového fondu.

Americký architekt Frank Lloyd Wright byl průkopníkem takzvané organické architektury. Jeho stavby vynikají jednoduchostí a harmonií tak, aby co nejvíce sloužily svým uživatelům. Typické je pro něj otevřené propojení vnitřních prostor. Na přelomu 19. a 20. století byl jedním z prvních, kdo navrhoval rodinné domy z betonu. Stal se také prvním americkým architektem, který výrazně ovlivnil i evropskou scénu.

Reklama

Související témata:

Související články

Madonna si koupila dům za 40 miliónů dolarů

Dům za čtyřicet miliónů dolarů (osm set miliónů korun) si v New Yorku pořídila americká popová hvězda Madonna. Informovaly o tom světové agentury. Sídlo...

Výběr článků

Načítám