Hlavní obsah

Lhůta pro převody bytů družstevníkům má být delší

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří dosud neuplatnili nárok na převod bytu stavebního bytového družstva do vlastnictví, se má prodloužit lhůta pro uplatnění jejich práva o 30 let – až do roku 2040. Vyplývá to z návrhu novely zákona o vlastnictví bytů poslance Miroslava Váni (ČSSD), který v pondělí podpořila vláda. Informovala o tom ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Foto: Lukáš Táborský archiv firem Paramo a Folprecht Brno, Právo

Jedna z novel zákona o vlastnictví bytů stanovila, že právo na uzavření smlouvy o převodu lze uplatnit do 1. července 2010.

Článek

Návrh reaguje na skutečnost, že desítky tisíc družstevníků se dohodly s družstvem na převodu bytů do vlastnictví k určitému termínu, ale k převodu často z různých důvodů nedošlo. Jestliže ale nebyla uzavřena smlouva do 30. června roku 2000, skončí zvláštní desetiletá promlčecí lhůta dnem 1. července 2010. Mnohým družstevníkům proto reálně hrozí, že by mohli přijít o možnost získat byt do vlastnictví.

Do 1. července 2040

Návrh proto prodlužuje promlčecí lhůtu o 30 let, tedy do 1. července 2040. Podle ministryně je termín vázán na dobu, kdy mají být státu splaceny zbylé úvěry v minulosti poskytnuté na výstavbu domů.

Návrh musí ještě schválit vláda a parlament a podepsat prezident. Předpokládá se, že vláda i parlament prodloužení termínu bez potíží schválí, protože stejný posun termínu navrhuje i ministerstvo pro místní rozvoj.

Pokud družstevník včas vyzval družstvo k převodu bytu do vlastnictví, právo na uzavření smlouvy se vztahuje i na jeho právního nástupce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám