Hlavní obsah

Bonusy nabízené developery k novým bytům mohou být daňovou pastí

Právo, KIL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o byt si v současnosti mohou přijít na kuchyňskou linku či spotřebiče zdarma, ani korunu nemusejí mnohde dát za parkovací stání. A nemají-li v garáži co zaparkovat, nevadí, developer jim pořídí i nový vůz – v závislosti na ceně nemovitosti od Fabie až po Mercedes.

Článek

„Všechny ty bonusy a speciální nabídky jsou z mého pohledu marketingová opatření, která nebudou mít dlouhé trvání. Daleko upřímnější a poctivější by bylo, kdyby developeři přiznali, že ceny bytů v některých projektech jsou nadsazené, pokud vezmeme v úvahu, za jaký standard a kategorii se vydávají,“ komentuje nabídky developerů ředitel marketingové společnosti Rooney Arnošt Hejduk.

.: EKOSPOL sáhl k přímé slevě a zlevnil plošně všechny byty v projektu Panorama Kyje o 250 tisíc korun.

.: EKOSPOL sáhl k přímé slevě a zlevnil plošně všechny byty v projektu Panorama Kyje o 250 tisíc korun. Foto: www.aaabyty.cz

Poskytování podobných bonusů navíc může pro prodejce znamenat daňová rizika, například v souvislosti s DPH. Především u automobilů musí prodejce důkladně zvážit, jakým způsobem automobil na zákazníka převede, například jak určí jeho cenu pro účely uplatnění DPH.

.: DEVO group dává ke svým bytům a rodinným domům v Novém Jenštejně zdarma kuchyňskou linku.Foto: www.aaabyty.cz

„Špatně nastavenými podmínkami může v nejhorším případě dojít až k uplatnění základní 19% sazby DPH jak u převáděného automobilu, tak i u prodávaného bytu,“ upozorňuje Petra Šafková, daňová manažerka z Pricewaterhouse Coopers.

Reklama

Související články

Kdy odečíst úroky z úvěrů na bydlení

Dotazy čtenářů se často týkají odečtu úroků z úvěrů na bydlení. Není se co divit. Podmínky pro možnost jejich odečtu od základu daně jsou totiž poměrně přísné...

Výběr článků

Načítám