Hlavní obsah

Pod vánočním stromkem mohou někteří najít i klíče od bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod vánočním stromečkem mohou někteří lidé najít také klíče od nového bytu. Na trhu to sice nepatří mezi trendy, přesto se však případy darování bytu vyskytují. Nejčastěji potěší novým bytem rodiče své děti. Mezi obdarovanými však podle realitních firem nechybí ani manželky či milenky.

Článek

"Z našich informací vyplývá, že někteří naši zákazníci skutečně pořizují svým blízkým byt jako vánoční dárek," řekla mluvčí společnosti Finep Pavla Temrová. Není to však prý vysoké číslo, nejvýše v řádu jednotek. Ne všichni však podle Temrové při koupi bytu prozradí, že novým bydlením chtějí obdarovat někoho z blízkých.

Obdarovaní novým bytem však často o dárku vědí předem, příjemné překvapení se tak většinou nekoná. "Když například rodiče chtějí dětem pořídit bydlení, většinou s nimi konzultují lokalitu, dispozice a samozřejmě provádějí společný výběr," uvedla výkonná ředitelka realitní kanceláře Hot Reality Plus Miroslava Klímová. Byty pod stromečkem jsou prý nejčastěji novostavby.

Mezi dárci podle ředitelky převažují podnikatelé. Byt prý často dostávají děti, kteří přicházejí studovat z krajů do Prahy nebo se chtějí osamostatnit. "Další sortou jsou nové manželky či milenky, to je ale ožehavé téma. Tyto ženy mají zpravidla vysoké nároky," poznamenala Klímová.

Pořízení bytu po stromeček se může zdát z právního hlediska trochu krkolomnou záležitostí. "V praxi to pak probíhá tak, že ten, kdo chce byt darovat, zaplatí rezervační poplatek a do doby podepsání kupní smlouvy vystupuje v roli klienta, při jejím podepsání již podepisuje obdarovaný," uvedla mluvčí Finepu. Existují však prý také případy, kdy klient koupí někomu ze svých blízkých byt, poskytne mu ho k volnému užívání, zůstane ale jeho vlastníkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám