Hlavní obsah

Ve Stráži pod Ralskem vznikne areál bydlení pro seniory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRÁŽ POD RALSKEM

Areál s komfortním bydlením pro seniory chce ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku vybudovat soukromá společnost Promoveo. Jde o jeden z mála podobných projektů v rámci kraje i republiky. Firma chce v budoucnu vybudovat bydlení pro seniory třeba v Českém Krumlově, ve Všeni u Turnova nebo u Varnsdorfu.

Článek

Areál ve Stráži je pilotním projektem, jeho realizace přijde na 150 milionů korun, řekla koordinátorka projektu Karla Kohoutová. "Areál musí být dokončen v prosinci příštího roku, to byla podmínka zastupitelstva při schvalování prodeje pozemku pro jeho výstavbu," doplnila starostka Stráže Věra Bradáčová. Investor podle ní za pozemek zaplatí 3,5 miliónu korun, město tím ale získá mnohem víc.

"Areál bude poskytovat služby i obyvatelům našeho domu s pečovatelskou službou, který je v těsném sousedství, a také seniorům ve městě," uvedla starostka. Podobných projektů by podle ní mělo v příštích letech přibývat. "Máme dostatek školek, ale stále více chybí služby pro seniory," dodala.

.: Na ploše pěti hektarů vznikne šest desítek jedno- a dvoupokojových bezbariérových bytů pro 96 lidí.

foto: Novinky/Promoveo

Podobných projektů je stále nedostatek

Dokládají to také statistiky, podle kterých tvořili senioři nad 65 let na konci loňského roku 13 procent obyvatel kraje, do roku 2050 se ale podle odhadů tento podíl zvýší na 31 procent. Už dnes přitom kapacity domů s pečovatelskou službou a domovů důchodců poptávce nestačí.

V kraji je nyní 15 domovů pro seniory s téměř 1 300 místy. Osm je krajských, pět obecních, jeden patří charitě a jeden církvi. Dalších 1 200 důchodců je v domech s pečovatelskou službou. Soukromý penzion nedávno otevřela v Chrastavě na Liberecku firma Imstav, komplex s byty pro movitější seniory chce v Liberci vybudovat také majitel centra Babylon Miloš Vajner.

.: Areál bude poskytovat služby i obyvatelům domu s pečovatelskou službou, který je v těsném sousedství.

.: Areál bude poskytovat služby i obyvatelům domu s pečovatelskou službou, který je v těsném sousedství.foto: Novinky/Promoveo

V kraji totiž roste nejen potřeba dalších míst pro seniory, ale také nároky na služby. Právě vyšší komfort nabídne nový areál ve Stráži pod Ralskem. Na ploše pěti hektarů vznikne šest desítek jedno- a dvoupokojových bezbariérových bytů pro 96 lidí. Práce na realizaci projektu začnou v srpnu, už dnes jsou ale byty z více než 80 procent zamluveny.

Součástí areálu budou i služby

Obyvatelé mají možnost platit nájemné nebo si službu předplatit. Cena je pak nižší a jako záruku získají akcie společnosti, která bude areál provozovat.

.: V areálu bude zdravotní středisko s rehabilitací a službami.

.: V areálu bude zdravotní středisko s rehabilitací a službami.foto: Novinky/Promoveo

Komplex bude tvořen přízemními pavilony a bude zcela bezbariérový. Každý byt má vlastní terasu a předzahrádku. V areálu bude zdravotní středisko s rehabilitací a službami.

"V jednopokojovém bytě zaplatí nájemník měsíčně za kompletní služby včetně elektřiny, topení a služeb 11 000 korun, ve dvoupokojovém 17 000 korun," řekla Kohoutová. Na stravu a další služby si mohou senioři připlatit. Například v soukromém penzionu v Chrastavě na Liberecku platí obyvatelé zhruba 10 000 korun měsíčně, v dotovaných městských či krajských zařízeních stojí seniory pobyt kolem 7 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám