Hlavní obsah

Splatit hypotéku úvěrem může být výhodné

Právo, če

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada klientů hypotečních bank bývá krajně nespokojena s tím, jaký úrok jim banka dá na další období v okamžiku, kdy končí sjednaná délka fixace úrokové sazby. Mnohdy to končí jen jejich rozladěním a zbytečně vysokou novou měsíční splátkou.

Článek

Důvodem nespokojenosti a rozladění klientů je, že se na okamžik, kdy končí sjednaná délka fixace, včas nepřipravili a v době několika málo týdnů, v níž mohou reagovat na nabídku úroku své původní banky, už nestačí odpovědět přechodem k jiné bance, která by jim dala příznivější úrok.

Důležité je včas se připravit

Tzv. refinancování hypoték je sice už dnes zcela běžná a administrativně poměrně jednoduchá záležitost, ale také ji nejde zajistit takříkajíc ze dne na den. Je totiž nutné nejprve vybrat výhodnější banku, předložit jí potřebné podklady a dát jí nějaký čas na přípravu úvěrové smlouvy. Jen banky na to potřebují zpravidla tři až deset pracovních dnů.

Je zajímavé, kolik klientů okamžik změny pevné sazby podcení a pak jen rezignovaně přijmou nabízené podmínky, přestože jinde by dosáhli lepších. Jsou přitom mezi nimi často i klienti, kteří v době sjednání hypotéky obešli i několik bank a bojovali o každou desetinku procenta. A jak takové situaci předejít?

Kouzla s úroky

Klient, kterému se blíží konec fixace úrokové sazby, by se měl předně pokusit odhadnout, na jakou sazbu má šanci od stávající banky. Pomohou mu v tom informace o úrocích bank na jejich webových stránkách.

První úskalí je ale v tom, že většina bank zde uvádí jen minimální sazby, tedy sazby „od“. Skutečné sazby mohou být ve skutečnosti o dost vyšší. Garantované sazby pro všechny klienty má v současnosti jen několik bank – například Wüstenrot hypoteční banka, GE Money Bank a mBank. BAWAG Bank garantuje sazby při refinancování.

Druhé úskalí je v tom, že na internetu uvedené sazby mohou platit jen pro nové klienty. To člověk snadno přehlédne, pokud se na to vyloženě nezaměří. I přesto, že to ta která banka nemusí nijak zatajovat.

Potěšující informace klientům naopak plyne z webové stránky GE Money Bank. Zde se říká, že uvedená sazba je garantovaná pro všechny klienty při poskytnutí úvěru a pro další úroková období při řádném splácení úvěru. Špatně splácející dlužníci mají pro další období fixace úrok vyšší o 0,20, respektive při opakovaném prodlení se splátkami o 0,40 procentního bodu.

Obdobně postupuje i Wüstenrot hypoteční banka. Ta se zřejmě jako jediná banka přímo ve smlouvě s klientem zavazuje, že po skončení fixace bude úročit úvěr garantovanou sazbou platnou v dané době pro nové klienty. BAWAG Bank zase ve smlouvě zaručuje aspoň způsob, podle něhož se nová sazba při změně fixace spočítá.

O přeběhlíky je tahanice

Pokud klient zjistí, že stávající banka ho má v moci a může ho úrokem i nemile překvapit, měl by se preventivně poohlédnout po jiné bance.

Buď přímo obejít několik bank a nechat si udělat nabídku, nebo se svěřit dobrému finančnímu poradci. Je dobré si být vědom toho, že není potřeba se nikoho doprošovat a že je velká šance získat dobrý úrok.

Banky se o přeběhlíky přetahují. Kvůli zvýšení úroků pociťují v současné době menší příliv nových klientů a každý zájemce o úvěr, který dosud řádně a včas splácel, se jim velmi hodí. Jsou ochotny kvůli tomu i slevit na úroku.

Chtějí klienta udržet

Při refinancování hypotéky může klient dostat nižší úrok i z toho důvodu, že vlastně žádá o nižší hypotéku, protože část z původní výše u své dřívější banky již splatil.

Při výběru nové banky je třeba si dát pozor na to, aby nová sazba svou výší vyhovovala i vzhledem k délce fixace. Při refinancování mají totiž banky zájem na tom, aby si klienta udržely co nejdéle, takže mohou například jednoroční sazbu na úroku o něco znevýhodnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám