Hlavní obsah

Ceny nemovitostí rostou v každém regionu jinak

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nemovitostí rostou region od regionu jinak. Někde se třeba zastavily ceny placené za malé bytové jednotky, jinde naopak stoupají. Nejvyšších cen dosahují průměrné ceny nemovitostí v Hradci Králové. Nejnižší pohyb cen je naopak v Pardubicích.

Článek

Při porovnávání vývoje cen nemovitostí v jednotlivých regionech zaznamenaly jednoznačně největší cenový skok od počátku roku 2007 ostravské byty. Vyplývá to z přehledu realitní společnosti M & M reality holding vypracovaného na základě prodeje více než 3800 nemovitostí.

V případě bytů 2+1 zaznamenala společnost nárůst o celých 100 % na 1,4 miliónu korun. U bytů 1+1 a 3+1 byl nárůst o něco nižší, a to o 68 % na jeden milión, respektive na 1,6 miliónu korun. Největší nárůst cen nastal v polovině roku 2007. Tím se ceny ostravských nemovitostí vyrovnaly s ostatními regiony – srovnatelné ceny nemovitostí jsou například v Opavě, Plzni nebo Rychnově nad Kněžnou.

Nejméně rostly ceny nemovitostí v Pardubicích

Naopak nejnižší pohyb cen nemovitostí zaznamenala společnost v Pardubicích. U bytů 1+1 se zde jejich průměrná cena zvýšila o 19 % na 1,49 miliónu korun, u 3+1 nyní zájemci v Pardubicích zaplatí o pětinu více než před necelým rokem a půl, a to 2,1 miliónu korun. Cena bytů 2+1 dokonce mírně poklesla o 6 % na 1,87 miliónu korun.

Absolutně nejvyšších cen dosahují průměrné ceny nemovitostí v Hradci Králové. Při koupi bytu 1+1 si zde zájemci musí připravit průměrně 1,4 miliónu korun, za 2+1 dají 2,2 miliónu korun a při koupi 3+1 musí počítat s částkou okolo 2,5 miliónu korun. Pro srovnání na začátku roku 2007 zde byly ceny o pětinu až polovinu nižší – 1,0 miliónu, 1,45 miliónu, respektive 2,07 miliónu korun.

V některých regionech se v prvních čtyřech měsících letošního roku podle společnosti M & M reality holding zastavil růst cen nejmenších bytových jednotek. Platí to například pro Liberec, Mladou Boleslav a Plzeň. V Plzni se v letošním roce prozatím nezvýšily ceny ani průměrné ceny u bytů velikosti 2+1.

Reklama

Související články

Co zvážit při koupi bytu či rodinného domu

Trh bytů u nás prosperuje, prakticky vše, co se postaví, se v zápětí prodá. Obdobně je na tom i trh rodinných domů. V regionech plní rodinné domy funkci...

Výběr článků

Načítám