Hlavní obsah

Multifunkční zábavní komplex vyroste v Plzni do roku 2013

– PLZEŇ
Právo, Ivan Blažek

Sjezdovka s umělým sněhem dlouhá 380 metrů, akvapark, hotel, restaurace, kavárny, cukrárny. Nový fotbalový stadión pro dvacet tisíc diváků. Tak by měl vypadat obří multifunkční komplex, který chce v Plzni na Borských polích vybudovat ve spolupráci s městem soukromá firma Impower Finance.

Foto: Impower Finance, Novinky

Plán nového zábavního centra v Plzni.

Článek

„Když všechno půjde dobře, mohl by být celý areál zkolaudovaný v roce 2013,“ řekl Právu Ivan Dunovský, ředitel investiční a developerské společnosti Impower Finance. „Teď probíhá příslušná změna územního plánu, do roku 2010 chceme mít projekt a stavební povolení, vlastní stavba bude trvat tak dva a půl roku,“ zrekapituloval Dunovský.

Srdcem areálu má být univerzální stadión pro dvacet tisíc lidí s otevírací střechou a výsuvným trávníkem. „Byl by využitelný nejen pro fotbalové zápasy, ale i pro jiné sporty, koncerty, výstavy či veletrhy,“ sdělil Dunovský. Autorem architektonické studie multifunkčního areálu je akademický architekt Petr Nesládek.

Podle hrubých odhadů by se náklady na vybudování celého komplexu pohybovaly v řádu miliard korun. Jen „obyčejný“ fotbalový stadión s uvedenou kapacitou vyjde asi na sedm set miliónů korun. „Plzeň si takovéto zařízení zaslouží, jeho návratnost je naše riziko,“ dodal Dunovský.

Variant financování je několik

Nad financováním se ale zatím vznáší řada otázek. Záměr sice schválili už loni zastupitelé, radnice by se ale maximálně spolupodílela na stavbě vlastního stadiónu – ten by potenciálně mohl sloužit i pro olympijské účely. „Stojíme o celý komplex, ale výstavba dalších sportovišť a atrakcí musí být záležitostí soukromých investorů,“ řekl Právu již dříve plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

Dunovský sdělil, že Impower Finance radnici nabídne několik variant a způsobů financování tohoto projektu. „Ve hře je např. varianta, že by město stavbu stadiónu splácelo, anebo jej můžeme postavit zcela v naší režii,“ řekl.

Firma se s městem dohodla na vytvoření společných pracovních skupin, o způsobu financování by zastupitelé měli jednat ještě letos v září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám