Hlavní obsah

Praha může v investicích do realit předstihnout Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha bude mít letos příležitost získat lepší investice do nemovitostí než anglická metropole Londýn. V žebříčku evropských hlavních měst se umístila na 12. místě, což je nejvýše ze zemí střední a východní Evropy s výjimkou Moskvy. Vyplývá to z nejnovější studie společnosti PricewaterhouseCoopers realizované ve spolupráci s Urban Land Institute.

Článek

Pražský realitní trh láká vysokou stabilitou a nízkou mírou rizika, přestože investoři letos očekávají mírné zvýšení nájmů. Více než 80 procent respondentů uvedlo, že v Praze se vyplatí kupovat a neprodávat nemovitosti ve všech kategoriích. Londýn se v žebříčku investičních příležitostí umístil za českou metropolí až na 15. místě

"Pokud jde o trh s nemovitostmi v České republice a dalších zemích střední Evropy, panuje shoda o tom, že lze tyto trhy označit za vyspělé s vysokou stabilitou a nižšími investičními riziky," řekl Glen Lonie z PricewaterhouseCoopers ČR. "Tento stav samozřejmě do tohoto regionu láká spíše opatrné investory nemající chuť riskovat. Pro ty, kteří hledají vyšší výnosy, jsou větší příležitosti dále na východě Evropy," dodal.

Nejatraktivnější evropské metropole jsou ale pro realitní investory Moskva a Istanbul. Varšava si s umístěním na 16. místě polepšila o šest příček, Budapešť si naopak s 26. příčkou o dvě místa pohoršila.

Dopady na trh s nemovitostmi v Evropě budou malé

Evropa podle studie nezůstane ušetřena dopadů turbulencí na světových hypotečních a realitních trzích. "Těžší podmínky pro získání úvěru, vyšší ceny energií, snížení hodnoty vývozu kvůli posilování eura a ochlazený trh s bydlením budou mít vliv na trh s nemovitostmi v následujících měsících," řekl prezident Urban Land Institute pro Evropu William Kistler. Dopady ale podle něj budou pro většinu trhů pouze malé.

Studie obsahuje informace o realitních trzích v 27 zemích, vznikla na základě rozhovorů s 500 předními osobnostmi z oboru.

Celková hodnota obchodů na evropském realitním trhu by se podle poradenské společnosti DTZ mohla v prvním čtvrtletí letošního roku pohybovat kolem 36 miliard až 38 miliard eur (přibližně 915 až 966 miliard Kč). Ve stejném období loňska se v Evropě do realit investovalo více než 50 miliard eur, tedy zhruba 1,3 biliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Realitní trh se přesouvá i do regionů

Čilý ruch panující na českém trhu nemovitostí hned od prvních měsíců letošního roku se neomezuje jen na Prahu. Z regionů je nejživěji na jižní Moravě, kde ceny...

Výběr článků

Načítám