Hlavní obsah

Obyvatelé Prahy 12 se děsí plánovaných výškových budov

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem na Praze 12 vadí, že zůstane zachován nízký počet obchodů, a že zmizí současná parkoviště. Obyvatelé sídliště na rozhraní Modřan, Kamýku a Libuše se děsí, že jim během několika let vyrostou před jejich okny nové vysoké domy.

Foto: Petr Blahuš, Právo

O tyto pozemky, na kterých stojí dnes jen parkoviště a roste křoví, chce sdružení Na obzoru tvrdě bojovat.

Článek

Podle nich se nejen zhorší občanská vybavenost v lokalitě, která je tady už tak špatná, ale mohlo by dojít i k poškození přísně chráněné přírodní rezervace Modřanská rokle. Aby se s lidmi z ohrožené oblasti z Prahy 12 úřady vůbec začaly bavit, založili před několika dny občanské sdružení.

Raději nové obchody a školy

„Podle plánů, které teď leží na magistrátu, by na pozemcích mezi ulicemi Papírníkova, Novodvorská a Gen. Šišky mělo vzniknout minimálně devět výškových komplexů se 400 byty. Zanikla by ovšem kromě jiného i dvě velká parkoviště. Ve studii se navíc nic neříká o dalších možnostech využití prostoru dnešními obyvateli,“ řekla Právu předsedkyně sdružení Jitka Částková. Podle ní chce sdružení dosáhnout toho, aby o tom, co se děje v jejich okolí, rozhodovali sami občané.

„Mnohem víc než nové domy, se kterými by ruku v ruce šlo zhoršení životních podmínek, bychom uvítali zlepšení občanské vybavenosti v lokalitě. Je to tady přelidněné a jedna samoobsluha absolutně nestačí,“ dodala Částková. S jejími slovy souhlasí i lidé, kteří zatím do sdružení nevstoupili.

Městská část nemůže investorovi nic nařizovat

Jak Právu potvrdil starosta Prahy 12 Petr Hána, o projektu městská část s investorem, které se podle starosty podařilo na magistrátu změnit jejich původní zamítavé stanovisko k tomu, že v oblasti vzroste počet obyvatel nad únosnou mez, zatím ještě nejednala.

I podle Hány však bude záležet jen na investorovi, jestli do projektu zahrne i objekty občanské vybavenosti, např. obchody. „My jim nemůžeme nic nařizovat, maximálně jen dávat návrhy. A to také uděláme,“ řekl Hána.

Obyvatelé se však podle starosty musí smířit s tím, že parkování zadarmo v oblasti nového projektu skončí. „Firma musí zabezpečit místa pro parkování jak pro nové obyvatele, tak pro ty, kteří tady bydlí dnes, plus 100 nových míst. Je logické, že toho může dosáhnout jen podzemními parkovišti.

Do ceny za takové parkování však nemáme možnost zasáhnout,“ dodal Hána s tím, že jen doufá, že případně nadsazené ceny stlačí trh.

Investor mlčí

Tisková mluvčí a zároveň obchodní ředitelka Central Group Miluše Netolická odmítla poskytnout oficiální prohlášení k celé věci do doby, než si prý prověří informaci o vzniku sdružení Na obzoru. „Nebráníme se poskytovat informace, ale opravdu musíme vše prověřit,“ řekla Netolická. Podle ní firma koupila pozemek ve výběrovém řízení, odmítla však říci za kolik.

„Nyní jsme v přípravě dokumentace a podkladů pro vyřízení legislativy. Termín realizace projektu zatím neznáme,“ dodala. Podle Hány by se mělo začít stavět asi za rok.

Netolická se zcela vyhnula odpovědi, zda si za nově zřízená parkovací místa budou muset lidé platit. Zrovna tak se nevyjádřila k otázce, zda bude Central Group s občanským sdružením nebo dokonce se všemi obyvateli lokality postižené výstavbou vůbec jednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám